Dr. Lazarus Elixir of Life - ett äventyr till rollspelet Western IV 1

Information

  • Typ: Rollspel, Fristående äventyr
  • System: Western IV
  • Utgivare: Åskfågeln förlag
  • Författare: Anders Gillbring
  • Genre: Historiskt rollspel, Western
  • Antal spelare: 3-7 inklusive spelledare
  • Format: Häftad
  • Antal sidor: 32
  • Utgivningsdatum: 7 april 2023


Stig fram, stig fram och låt mig visa er Dr. Lazarus Elixir of Life – ett enastående äventyr som tar med spelarna på en resa genom de oförlåtande ödemarkerna i dåtidens USA. Häftet må inte se mycket ut för världen men låt er inte luras av dess antal sidor. Jag kan försäkra er om att den är fullpackad av välskrivna karaktärer, handouts av hög kvalité och häpnadsväckande händelser som hänför i en värld med cowboys, banditer och allt som hör därtill.

Dr. Lazarus Elixir of Life är precis som Den Röda Änkan (recenserat här) ett fristående äventyr till Western IV. Inledningsvis vill jag nämna att Åskfågeln tagit fram en berättelse som engagerar från början till slut. Rollspelet utspelar sig i USA efter inbördeskriget och det märks att mycket arbete lagts ned på att gestalta den mångfald av kulturer som byggde upp den amerikanska västern. Äventyret följer Dr. Lazarus och hans sällskap när de med deras kringresande show ska tjäna en hacka genom uppträdanden och försäljning av ett livselixir som sägs hålla människor från dödens kant.

Showen anländer till Longview i Texas och försäljningen av livselixiret går, inte så förvånansvärt, som smort men när det väl är dags att leverera så tar det inte alls lång tid innan sällskapet inser att de är i trubbel. Kan det vara så att livselixiret inte är så mirakulöst som sällskapet först påstått och att ni nu är på väg att utdömas som kvacksalvare? Nivån på det moraliska fördärvet eller om det faktiskt existerar heder bland skumrask är upp till er att bestämma. Hängande över sällskapet är en rik familj som med sin otäcka framtoning håller en närliggande gruvby i en järnhand som nu sakta sluts runt det eminenta sällskapet. I äventyret figurerar även ett laglöst band som ställer till med problem för er. Det är upp till sällskapet att ta sig ur situationen med en list och en plan som skulle göra Jönssonligan stolt.

Dr. Lazarus Elixir of Life - ett äventyr till rollspelet Western IV 2

Jag fick nöjet att spela äventyret på Gothcon i år och måste säga att jag vid flertalet tillfällen satt på helspänn när spelledaren introducerade spelledarpersoner eller händelser för oss. Min rollperson, Fausto the Magnificent, fick chans att både hitta och förlora den stora kärleken samtidigt som han försökte distrahera nyfikna åskådare från att ställa allt för insiktsfulla frågor om livselixiret och dess egenskaper. Med sex välskrivna rollpersoner (se bild ovan) att välja mellan, var och en med sina unika bakgrunder och relationer till de andra rollpersonerna, är det lätt att sätta sig in i världen och snabbt komma i gång med spelet. Rollpersonerna har alla varsin unika talang som kan användas för att på ett kreativt sätt ta sig ur de kluriga situationer som ni kan befinna er i. Jag måste ge en eloge för medföljande handouts – karaktärsblad, kartor och bilder på spelledarpersoner – som alla underlättar spelandet. Lukas Thelin har gjort ett fantastiskt arbete med illustrationerna som alla uttrycksfullt passar in i den vilda västern.

Sammanfattningsvis rekommenderas detta äventyr för de som är ute efter att rollspela i en historisk kontext. Dr. Lazarus Elixir of Life ett medryckande äventyr som kommer att tilltala både erfarna och nya spelare – ja, alla som är ute efter en välskriven västernupplevelse. Den har allt man kan önska sig – intressanta karaktärer, spännande handling och så klart en del pang pang. Du hittar Dr. Lazarus Elixir of Life i Åskfågelns webbshop eller på andra platser där rollspel säljs. För detta äventyr behöver spelledaren ha tillgång till regelboken för Western IV men för spelarna finns en sida i häftet med en översiktlig beskrivning av de regler som de kan behöva. Om ni önskar ge er ut i de vidsträckta ödemarkerna så har jag en sista varning, se till att ha revolvern nära till hands för i denna farofyllda värld kan det vara skillnaden mellan liv och död.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here