Flodskörden - Tillbaka till dåtiden 1

Information

 • Typ: Rollspel
 • Svensk titel: Flodskörden
 • Engelsk titel: Things from the Flood
 • System: År Noll
 • Utgivare: Fria Ligan
 • Författare: Nils Hintze, Rickard Antroia
 • Genre: Drama/Sci-fi
 • Antal spelare: 3-6 inklusive spelledare
 • Format: Inbunden
 • Antal sidor: 215
 • Utgivningsdatum: 31 maj 2019


För dig som inte kan få nog av att rollspela i författaren och illustratören Simon Stålenhags fantastiska värld finns Flodskörden, den efterlängtade uppföljaren till Ur Varselklotet. Du lämnar nu hårsprayen och blandbanden bakom dig och går in i en mörkare och mer dödlig värld.

 

Flodskörden är en fristående fortsättning till Ur Varselklotet (recenserat här) och utspelar sig på mitten av 90-talet. Sverige har gått in i en ekonomisk kris och den otursdrabbade partikelacceleratorn under staden, Slingan, har sålts till det vinstdrivande företaget Krafta Koncern. Människor boendes intill Svartsjölandet har varit tvungna att evakuera från sina hem då farliga bakterier läckt ut i grundvattnet och ryktet på stan är att de kommer från ett experiment som gått fel – att underjordiska tunnlar översvämmats av kontaminerat vatten. Maskincancern, ett fenomen som får robotar att bete sig märkligt, sprider sig som en löpeld. Framtiden ser inte ljus ut, pressen på dig att bli något här i livet är skyhög och dina föräldrars pinsamhet har ingen hejd. I rollspelet är du mellan 14–19 år och det är upp till dig och dina vänner att lösa de mysterier som de vuxna ställer till med.

Flodskörden - Tillbaka till dåtiden 2

Det är mycket som kommer kännas familjärt för dig som spelat Ur Varselklotet. Precis som i föregångaren väljer du helt fritt om du vill att handlingen ska utspela sig i en förort i Sverige eller i en småstad i USA och den förenklade versionen av År Noll-systemet är tillbaka. Dock har reglerna uppdaterats något för att reflektera den råare värld som Flodskörden befinner sig i. I tidigare spel har din rollperson inte kunnat dö men nu är det inte längre så. Om du misslyckas med eller pressar ett slag kan du få ett negativt tillstånd. Om du får tillräckligt många negativa tillstånd blir du bruten och tar på dig ett fysiskt eller psykiskt ärr som reflekterar vad din rollperson varit med om. Ärren kan hjälpa dig vid framtida slag men kan också leda till döden om de inte bearbetas. Varje rollperson har även en skam, något som väcker en känsla av att vara annorlunda eller konstig. Skam kan användas, när det är tematiskt passande, en gång per spelmöte, för att få en automatisk framgång (en sexa) så länge du kan förklara hur skammen hjälper dig i just den specifika situationen. Det är en intressant spelmekanik som ger fokus och tyngd till det som händer under spelets gång.

Det är inte bara reglerna som uppdaterats för att reflektera den råare värld du nu befinner dig i. Simon Stålenhags illustrationer har blivit mörkare och stundvis rent utav otäcka – organiskt material korsas med datorkomponenter och gränsen mellan vad som är levande och vad som är maskin suddas ut. Den grafiska formgivningen och illustrationerna håller samma höga standard som tidigare böcker och hänför läsaren med dess känslofulla uttryck.

Flodskörden - Tillbaka till dåtiden 3

I Flodskörden är du inte längre en bråkstake, en hårdrockare eller en sportdåre utan du får istället välja mellan nya karaktärstyper som till viss del bygger på eller påminner om de från Ur Varselklotet. Bråkstaken kanske har utvecklats till en gatubuse som axlar ett alltför tungt ansvar för hemmiljön, hårdrockaren kanske blivit en rockare som nu mest skriver svåra låttexter och som blir skickad till kuratorn och sportdåren kanske nu är en idrottare som tar sin utövning på allra största allvar, för det är ju vad pappa vill. Det är upp till dig att välja om din rollperson sadlat om och gått nya vägar eller om hen fortsätter utvecklas inom samma spår.

Flodskörden innehåller kampanjen, Pandoras profeter, bestående av fyra mysterier som leder rollpersonerna in på en spektakulär resa där de får träffa personer med storslagna ambitioner och en hemlighet värd att döda för. Det finns även en tillhörande modul som du kan köpa till, Kronografens hemlighet, som kommer med nya mysterier i tid och rum, ett äventyrslandskap, ett kapitel om att skapa egna mysterier med scenario- och karaktärsgenerator samt ett kapitel som Fria Ligan kallar för Mix-CD med åtta korta mysterier baserat på låttitlar. Modulen är ett fint komplement till grundboken för dig som vill ha fler mysterier att lösa. Scenario- och karaktärsgeneratorn går att använda både till Ur Varselklotet och Flodskörden och har i mina ögon varit särskilt efterlängtad.

Flodskörden - Tillbaka till dåtiden 4

Sammanfattningsvis så är Flodskörden en värdig uppföljare till Ur Varselklotet. Den är helt fristående men jag rekommenderar att du först spelar Ur Varselklotet, dels då spelmekaniken är något enklare och dels då du har möjlighet att se din rollperson växa upp mellan böckerna. Flodskörden platsar in i de flesta rollspelares samling och du hittar den och tillhörande modul på Fria Ligans webbshop eller på andra platser där rollspel säljs. Låt mig välkomna dig tillbaka till dåtiden – den är nog inte exakt så som du minns den men ack så spännande!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here