Nattläger - Call of Cthulhu Sverige 1

Information

 • Typ: Fristående äventyr
 • System: Call of Cthulhu Sverige
 • Utgivare: Eloso Förlag
 • Författare: Jonas Larsson Olanders
 • Originalversion: Mike Mason
 • Genre: Kosmisk skräck
 • Antal spelare: 3-6 inklusive spelledare
 • Format: Häftat
 • Antal sidor: 20
 • Utgivningsdatum: 2022-04-17

Tycker du om rollspel och skräck så kan jag med glädje meddela att Elosos konventsäventyr som spelades under Gothcon 2022 finns på tryck för allmän beskådning och förfasande förtjusning.

Nattläger är precis som Den Gula Filmen (recenserat här) ett fristående äventyr till Call of Cthulhu Sverige som erbjuder en rysande resa genom det fördolda och mystiska. Vad som troddes vara en lugn campingsemester i Storbritannien kommer snart förvandlas till en prövning där utredarna behöver tampas med något – låt oss sträcka oss så långt som kosmiskt – mycket större än tältpinnar, myggbett som kliar och lössläppta hundar.

Det här är Jonas Larsson Olanders svenska bearbetning av Chaosiums äventyr Getting Away from it All, ett äventyr som lämpar sig särskilt för utredare som är nya till Call of Cthulhu och som önskar kasta sig ut i det okända under några timmar. Spelarna får låta sin kreativitet flöda när de skapar sina utredare och även, vad som är unikt för just detta äventyr, sina utredares hundar. Det visar sig nämligen att utredarna har tagit med sig sina kära husdjur på semestern. Om detta hjälper eller stjälper utredarnas försök att ta sig ut säkra på den andra sidan återstår att ses under spelets gång. Tomma rollformulär för utredarna går att hitta på eloso.se medan rollformulär för hundarna medföljer Nattläger. Nattläger kommer även med beskrivningar av spelledarpersoner, monster och odjur samt ett appendix över besvärjelser som kan komma att dyka upp under spelets gång. Någon grundläggande beskrivning av systemets regler medföljer inte så det får införskaffas vid sidan av.

Call of Cthulhu Sverige är vanligtvis satt under 1920-talet men detta äventyr är specifikt utformat att vara så oberoende av tidsepok som möjligt. Det är upp till spelledaren att välja utifrån tycke och smak om äventyret får bli en resa genom det förflutna eller utspela sig under en mer modern tappning. Tjusningen med just detta äventyr är att det ger spelledaren frihet att sätta tidsepok efter vad som passar spelgruppen bäst. För dig som är en veteran inom Call of Cthulhu Sverige och inte spelat i en nutida miljö ger det här äventyret en chans att prova på det.

Emilie Ihre är tillbaka med ett fantastiskt omslag av Nattläger och du kan även skåda hennes verk på tidigare äventyr från Call of Cthulhu Sverige, bland annat Den Svarta Sviten och Ingemar Fredmans Epistlar. Jag lyfter ett glas för den grafiska formgivningen häftet igenom, den är behaglig för ögat och en fröjd att bläddra i då illustrationerna gör mycket för att leda in läsaren i rätt sinnesstämning. Däremot så hade jag önskat att Nattläger gavs ut i något annat format än häftat då det finns en risk att den blir kantnött. Pappret den är tryckt på är av god kvalité så risken är nog inte så stor men för oss som sliter sina rollspelsböcker med hälsan så är det nämnvärt.

Äventyret hittar du via webbshoppen för Eloso Förlag eller på andra platser där rollspel säljs. Letar du efter att, under loppet av några timmar, sjunka in i Lovecrafts förvrängda värld så är detta ett perfekt introduktionsäventyr. Precis som andra Call of Cthulhu-titlar så är Nattläger designat för att skapa obehag och den lyckas väldigt väl med sitt uppdrag. Se nu till att hålla lyktan tänd medan du spelar så att du inte går vilse i mörkret, Lovecrafts mythos är trots allt en ogästvänlig värld och särskilt för den utredare som vågar skrapa på ytan.

 

1 KOMMENTAR

 1. Oh wow! Jag blir faktiskt rätt nyfiken på grejen med hundarna… Och lägerupplägget verkar ju väldigt relaterbart.
  OMG OMG OMG kan inte du spelleda detta för oss på ett FAKTISKT läger!? Med ett FAKTISKT tält?

  OCH FAKTISKA HUNDAR!?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here