NBA2K20 - Är så mycket mer än bara ett spel 1

Finns till plattform: Playstation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Microsoft Windows
Utvecklare: Visual Concepts
Utgivare: 2K Games, 2K Sports
Genre: Sport
Släpptes: 6e september 2019
Testat på: Playstation 4

Jag har aldrig varit en tjej som gillat sportspel. Har aldrig förstått mig på det eftersom jag alltid tyckt det är väldigt enformigt. Men när man bor tillsammans med en som har spelat basket på hög nivå och även spelar mycket NBA2K kan man lära sig att förstå hur roligt ett sådant spel kan vara.

Det handlar egentligen om intresse, inte bara för spelet, men även för spelarna, lagen och allt som sker på riktiga basketmatcher. När min sambo spelar NBA2K märker man hans kunskaper är på en annan nivå och att det handlar mer om ett intresse av själva sporten. I mina ögon kan han allt. Han är mitt lexikon. Frågar man mig om namn på basketlag kan jag räkna det på en hand. Hur många namn på basketspelare kan jag? Inte alls många. De flesta kan jag på grund av att jag hört min sambo prata om dem

När vi väl fick NBA2K20 började vi med en match mot varandra. Det var inte som våran första dejt då vi spelade Just Dance och jag var mycket bättre än han. Jag valde, enligt honom det bästa laget i spelet, Chicago Bulls, under en viss period då Michael Jordan var med. Där har vi ett av namnen jag känner till, vilket alla gör oavsett intresse. Ni har väl hört om skorna? Vi ska nog inte gå in på själva matchen då jag förlorade med 70 poäng och tryckte på knapparna som om det vore ett fightingspel. Men det kanske var 4:e gången jag spelat ett NBA-spel under mina 34 år på denna planet, och jag lovar er, spelet tog mig på en resa och ändrade hela min syn på NBA2K.

NBA2K20 - Är så mycket mer än bara ett spel 2
NBA 2K20_20190916230037

Har ni någon gång satt er framför ett spel och tänkt “hur f-n ska de här gå?”

Det var dax för mig att starta igång MyPlayer  spelläget där man får skapa en egen karaktär och spela en resa från college till NBA. Det är alltid roligt och få forma sin spelare, hur ska han se ut, hur lång, vad för skills m.m. Jag scannade mitt eget ansikte och försökte göra honom så lik mig själv som det gick. Han fick rosa hår, och hans nummer på tröjan blev 15 efter min sambos.  Namnet blev Akilem Airakaz, vilket är Melika Zakaria baklänges.

NBA2K20 - Är så mycket mer än bara ett spel 3
NBA 2K20_20190922213038

Det som är nytt, och som många NBA2K fans är glada över, är att storyn handlar om en spelare som startar sin historia i college och ska bli draftad till NBA. Man får följa hans resa där han hoppar av skolan och bestämmer sig att gå med i NBA-draften. Under den här tiden har jag olika uppgifter som exempelvis att köra olika träningsmatcher med andra spelare i draften samtidigt som jag blir scoutad av olika lag. Det är även ett par olika fysiska test som görs, bland annat testar de spelarens styrka, snabbhet, hur högt han hoppar, hur bra hans skott är med mera.

Det är ett X antal dagar innan man ska bli draftad och under de flesta stora mellansekvenser står det hur många dagar det är kvar till den stora dagen. När den började närma sig fick jag möjligheten att välja tre av NBA-lagen jag var intresserad av att ha en workout med. Los Angeles Lakers var det första laget jag valde, sedan Golden State Warriors och till sist Los Angeles Clippers. Väl under provträningen fick jag spela träningsmatcher två mot två eller tre mot tre för att visa vad jag gick för. Detta ökade även hur tidigt i draften jag skulle bli vald. Hur tidigt man blir vald avgjordes baserat på hur duktig jag var som spelare och hur eftertraktad jag var bland olika lag.

Ju mer tiden gick och ju längre in i spelet jag kom desto roligare blev det. Jag förstod mig på spelet och hur det fungerade. Allt blev mycket lättare, och samtidigt kändes det som att jag kollade på en långfilm där jag fick vara med och bestämma. Spelet innehåller även många riktiga skådespelare som till exempel Idris Elba (Hobbs & Shaw, Thor), Rosario Dawson (Jane the Virgin, Men in Black 2), Thomas Middleditch (Silicon Valley), Mark Cuban (ägare av NBA laget Dallas Mavericks), Ernie Hudson (Ghostbusters), Lamorne Morris (New Girl), Scottie Pippen, Lebron James och Jaleel White (Family Matters).

NBA2K20 - Är så mycket mer än bara ett spel 4
NBA 2K20_20190922212350

När den stora dagen kom blev jag draftad av Lakers, vilket var det lag jag hoppades skulle välja mig, och med detta fick jag direkt börja spela med i Summer League (Turneringen som nya NBA-spelare kör innan säsongen börjar). Efter alla matcher vann vi Summer League och dagen därpå fick jag höra från min agent att det är någon som ville prata med mig. Under nästa scen sitter jag helt plötsligt i en privatjet med LeBron James där vi pratade lite om hur redo jag var att spela i NBA och han gav ett inspirerande tal. Han avslutade detta tal med att fråga “You ready for all of that?”, när jag svarade “I know I am” avslutades denna sista mellansekvens med att Lebron säger “Well, welcome to the league”, vilket gav mig världens rysningar.

NBA2K20 - Är så mycket mer än bara ett spel 5
NBA 2K20_20190923174158

Men de där rysningarna försvann lika snabbt som de kom. Jag var tvungen att skicka ett argt sms till min sambo för att storyn var slut och jag hade lyckats komma in i favoritlaget. Jag ville ha mer.

Nu när denna introduktion till spelet var slut började NBA-karriären för min karaktär, vilket innebar det ett schema fullt av matcher och att det var dags för mig att spela och bygga upp min karaktärs olika färdigheter. I början av spelet börjar ens karaktär med en bas värdering på 60 och ju mer färdigheter du uppgraderar så går denna siffra upp. Den bästa spelaren i spelet har en värdering på 99, så det blir ett helt nytt mål för dig som spelare att försöka bygga upp din karaktär till denna punkt.

 

NBA2K20 - Är så mycket mer än bara ett spel 6

 

Något som även är värt att tillägga är att i år har NBA2K även lagt till ett spelläge med fokus på WNBA, vilket innebär att alla kvinnliga NBA- lag är med i detta spel. Även svenska Amanda Zahui är med som den första kvinnliga svenska basketspelaren i ett NBA spel.

 

 

 

Nu känner jag att jag är redo att utmana min sambo på en returmatch och visa honom alla nya basketskills jag lärt mig. Jag tycker att detta spel har blivit riktigt roligt att spela, och det. trodde jag aldrig när jag tog mig an uppdraget att recensera ett sportspel.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here