The One Ring RPG - Tales from the Lone-Lands 1

Information

  • Typ: Rollspel: Kampanjbok
  • Utgivare: Fria Ligan
  • Författare: Gareth Hanrahan
  • Genre: Fantasy
  • Antal spelare: 3-7 inklusive spelledare
  • Format: Inbunden
  • Antal sidor: 112 sidor
  • Utgivningsdatum: 2023-11-14

 

Längtar du tillbaka till Tolkiens förtrollande värld? Vill du ge dig ut på de vilda markerna i Midgård för att gå ditt öde till mötes? Då kan jag tipsa om Fria Ligans kampanjbok Tales from the Lone-lands tillhörande spelsystemet The One Ring.

“The world is indeed full of peril, and in it there are many dark places; but still there is much that is fair, and though in all lands love is now mingled with grief, it grows perhaps the greater.” ― J.R.R. Tolkien, The Fellowship of the Ring.

 

The One Ring RPG - Tales from the Lone-Lands 2
Källa: Fria Ligan

 

The One Ring andra utgåvan är Fria Ligans rollspel baserat på J.R.R. Tolkiens fantastiska verk. Hösten 2022 släppte Fria Ligan kampanjboken Ruins of the Lost Realm och nu återvänder vi till Midgård genom Tales from the Lone-lands. Vid det här laget är spelvärlden en välbekant plats för de flesta, den har trots allt gestaltats genom flertalet medium över åren. Är du nyfiken på vad grundspelet har att erbjuda kan du läsa Catarina Sunnergrens recension under denna länk

Det är inte för intet som Tolkien kallas fadern av fantasy. Det är svårt att undgå hans verk och omöjligt att förneka den betydelse böckerna haft för genren i stort. Flertal verk av andra författare har inspirerats av det han byggt upp vilket för mig gjorde det något skrämmande att träda in i rollen som spelledare med uppgift att porträttera spelvärlden. Jag ville så gärna göra den rättvisa så att det inte skulle kännas som ett svek då den är så starkt tongivande till vad fantasy är idag. Kanske är jag inte ensam i den känslan då Gareth Hanrahan skriver, på en av de första sidorna i kampanjboken, att spelet vid bordet alltid går före både Tolkiens egna kanon och texten i kampanjboken. Det är en vänlig påminnelse till oss spelledare att tillsammans med spelarna göra världen till vår egen – att det är välkommet att ta ett kliv bort från stigen av kanon för att se vad för spännande som kan växa fram vid sidan av.

 

The One Ring RPG - Tales from the Lone-Lands 3
Källa: Fria Ligan

 

Tales from the Lone-lands består av sex stycken äventyr som alla kan spelas var för sig men som är menade att spelas i följd. Äventyren är framlagda utifrån en föreslagen ordning men kampanjboken ger tips på hur spelledaren kan ändra denna ordning utifrån vilken känsla som önskas förmedlas. Utspritt i kampanjboken hittar även spelledaren tips på hur man kan så frön mellan äventyren för att knyta dem samman. Vissa äventyr är inriktade på magi och hintar om något mycket större medan andra är något mer lågmälda i sin ton och känsla. Vissa äventyr kan med lätthet spelas ut under en sittning medan andra kan komma att kräva flera spelmöten. Här nedan beskrivs äventyren kortfattat och om du kommer spela dem inom en snar framtid undanbedes du att läsa vidare då det kan förekomma spoilers. 

 

A Troll-hole, if ever there was one

In a hole in the ground there lives a Troll.” Så inleds texten till det första äventyret i Tales from the Lone-lands. En något bekant mening till ett något bekant äventyr och ett passande citat om jag får säga det. För visst är det så att en viss hob är väl känd för att ha tampats med troll och det är just vad äventyrarna får göra här. I Bree blir de anlitade av dvärgen Jari för att bistå med ett ärende och förr eller senare springer de på troll. Allt är inte som det först verkar och frågan är om äventyrarna märker att något är fel innan det är för sent?

 

Messing about in boats

I det andra äventyret leder en spådom äventyrarna till att resa via skepp från Lond Daer (en liten fiskeby) till Western Isles. Självfallet går inte denna resa exakt så som det är tilltänkt och det tar inte alls lång tid innan äventyrarna behöver fäktas mot de odöda men de har inte utrymme att tveka för vad kan de göra om än att följa det som är förutspått av stjärnorna? Det kan till och med vara så att det finns ett fint pris på andra sidan.

 

Kings of Little Kingdoms

I Kings of Little Kingdoms stöter äventyrarna på en bedjande moder som berättar att hennes son blivit förd bakom ljuset att följa med trollkarlen Gandalf på ett förrädiskt äventyr. Det står klart för äventyrarna att moderns son mycket väl kan stupa om de inte ingriper och desto mer de grottar ned sig i situationen desto tydligare blir det att inte alla är vilka de påstår sig vara. 

 

Not to strike without need

The land has no king. Without king, without law, Men must make their own justice, and all too often, it is made not with wisdom, but with brute force,” så lyder premissen till det fjärde äventyret. Äventyrarna behöver nu eskortera en fånge till Tharbad som säger sig ha viktig information och ett högre syfte för sitt brott. Kan äventyrarna lita på denna man och om så är fallet, hur långt är de villiga att gå för att hjälpa honom?   

 

Wonder of the northern world

Dvärgen Floki ber äventyrarna att leverera ett meddelande till hans bror Flonar, bosatt i kullarna väst om Lake Evandim. Situationen som vid första anblick verkar vara ett kortare uppdrag som budbärare utvecklas snart till en situation drypande av sorg och hämnd.

 

The quest of Amon Guruthos

I det sista äventyret tar tonen och känslan en vändning till det kusligare. Äventyrarna påbörjar en resa norrut genom snö och is för att söka svar men hittar istället en ondska. Resan i sig är farlig och förrädisk men mörkret de möter vid sin destination kan mycket väl bringa deras slut.

 

The One Ring RPG - Tales from the Lone-Lands 4
Källa: Fria Ligan

 

Sammanfattningsvis är Tales from the Lone-lands ett fint komplement till grundboken för The One Ring. Spelledare som önskar erbjuda äventyrare en spännande resa i Midgård med allt vad det innebär har mycket att hämta i denna kampanjbok. Jag uppskattar kampanjböcker där jag fritt kan välja och vraka mellan olika äventyr för att plocka ut det som passar just min egna spelgrupp och med Tales from the Lone-lands erbjuds denna frihet utifrån hur den är skriven. Tales from the Lone-lands hittar du via webbshoppen för Fria Ligan eller på andra platser där rollspel säljs. Mycket nöje där ute i vildmarkerna när du går ditt öde till mötes!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here