Spelinformation

  • Finns till plattform: Windows (testat), Linux, OS X
  • Utvecklare: Creative Assembly
  • Utgivare: SEGA
  • Genre: Strategi, Simulation
  • Antal spelare: 1-2
  • Släpps: 2018-03-08
  • Kräver Total War: Rome II – Emperor Edition

Minns ni kaoset med launchen av pc-spelet Total War: Rome II? Hur många sluga buggar det fanns och hur konstigt AI:n betedde sig? Spelet har några år på nacken nu och det är inte alls samma spel som då. Flera uppdateringar har förändrat spelet helt, till exempel uppdateringen som gjorde om det politiska systemet, men den senaste i raden är sprillans nya Desert Kingdoms Culture Pack.Helt rätt i tiden med tanke på andra datorspel med liknande ökentema som släppts relativt nyligen och det är roligt att få se den här delen av den romerska eran få stå i rampljuset. Vi hör inte talas om de här olika kulturerna särskilt ofta här i historiska sammanhang, men de förtjänar att lyftas fram och i denna expansion får de visa vad de går för.

Vi får fyra stycken nya spelbara faktioner med lite inbördes olika svårighetsgrad vid kampanjstart;
Masaesyli – hard
Nabataea – hard
Saba – easy
Kush – normal

Alla utom Masaesyli ligger på något vis inklämda mellan andra länder, så du får genast börja bearbeta både diplomati och tänka strategiskt rent militärt sett. De har alla unika byggnadsträd och militära enheter, men de verkar i stort vara variationer på redan existerande saker i spelet, vilket gör det ganska lätt att komma in i spelandet om du redan har spelat Total War: Rome II förut.Gemensamt för ökenkulturerna är att de alla har en bonus på inkomst från agrikultur och att de får bonusar för att slåss i ökenterräng, men att deras forskning straffas något av att de har djupt rotade traditioner som av lite oklar anledning förhindrar framsteg. De arabiska stammarna har fördelar vad gäller handel medan numidiska stammar har militära fördelar.

Kush fokuserar mycket på handel och du går in i den kulturen med giganten Egypten som granne norröver. Du har starka enheter med avståndsvapen och lite exotiska råvaror i ditt område. Jag upplever deras väg i spelet lite styrd av att bjässen Egypten är granne och de känns som en ganska övermäktig fiende i början på spelet.

Saba ligger längst söderut på arabiska halvön och ger en enkel start i kampanjen. Du behöver inte fokusera jättemycket militärt, men jag tycker att deras militariserade kameler är rätt fräcka. Istället för traditionellt kavalleri kan du dundra fram över slagfältet med dina bepansrade kameler! I området finns många möjligheter till handel och flera ganska svaga grannar du kan puckla på.Nabataea är militärt starka och har hyfsad teknologi. Här kan du ge dig i kast med strid både till land och till havs och du får tillgång också till grekiska typer av militära styrkor. Svårigheten här tycker jag ligger i att du väldigt snabbt får väldigt mycket att hålla reda på, både militärt och diplomatiskt då Nabataea geografiskt ligger mitt i en flaskhals.

Masaesyli finns i Numidien och har kopplingar till Kartago och till Rom. De har fantastiskt kavalleri och kan använda romerska taktiker, vilket ger bra flankningsmöjligheter på slagfältet och gör dem till mästare på bakhåll.För den som är historieintresserad finns det mycket smaskigt att grotta ner sig i här. Det är intressant med ett spel baserat på riktig historia. En del av det riktigt intressanta är en gratis uppdatering som också släpps i samband med Desert Kingdoms Culture Pack och den innebär att kvinnor och event rörande kvinnor introduceras på ett nytt sätt i spelet.

Cleopatra och Teuta dyker upp som ledare för faktioner och genom hela spelet dyker nu kvinnor upp som en del av storyn och på olika sätt inom politiken. Jag tycker att de tacklar problematiken kring kvinnor i historien rätt bra. Beroende på vilken kultur du befinner dig i så syns kvinnorna på olika sätt. I en del kulturer fick de bara synas på den sociala och ibland möjligtvis på den politiska arenan, medan de i andra fått gå ut i strid jämte männen. Deras närvaro i spelet begränsas därför på olika sätt i olika kulturer.Det är svårt att fånga de historiska kvinnorna på ett sätt som blir rättvist, för det var det ju inte. Inte alls, faktiskt. Kvinnor har historiskt sett haft en rätt tillbakatryckt roll. Här får de ändå nu vara med och jag, som spelare, uppskattar de här små detaljerna. Orättvist som det är så känner jag ändå att det är bra att de inte dyker upp i roller som de inte skulle ha haft historiskt sett. Därigenom belyses faktiskt hur kvinnor har behandlats genom historien. Jag tycker också att det är riktigt snyggt att de valt att fronta med en kvinna på omslagsbilden för den här expansionen.

Spelet är vad jag förväntar mig av en del av Total War serien. Det finns inga direkta överraskningar vad gäller gameplay, men det känns ändå som att det flyter på bra, är balanserat och att det har blivit betydligt bättre sedan spelet först släpptes. En bra expansion för den som är historieintresserad, med bra variation inom kulturerna som representeras i den och de olika startplatserna ger väldigt olika spelupplevelser. Expansionen känns spelmässigt bra balanserad och de fyra faktionerna kan faktiskt mäta sig med de romerska styrkorna i spelet. Självklart också bonuspoäng för att kvinnorna också tillåts ta plats på den historiska arenan!

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here