I juletider kanske vissa av er fick ett VR-set, annars kanske ni beställde ett på mellandagsrean. Men vad ska du spela nu när en helt ny värld av spel öppnats upp för dig? Själv har jag en Oculus Quest 2 och jag tänkte beskriva min upplevelse av några av titlarna så att du vet i vilken ände du ska börja. Urvalen är faktiskt Oculus egna förslag men beskrivningarna är mina egna.  Nu kör vi!

VR Omnibus, 8 olika spel på Oculus Quest 1

Apex Construct

Ett väldigt tidigt spel var Apex Construct, där du ska undersöka en postapokalyptisk värld som har blivit helt fragmenterad och splittrad av en katalysmisk händelse. Du vaknar upp och ska som ensam människa i en farlig värld full av robotar lista ut vad som hänt och hur du ska kunna återställa världen så att mänskligheten som förvaras i dvala i en alternativ dimension ska kunna återvända. Du utforskar, löser problem och försvarar dig med pil och båge. Pilbågar fungerar faktiskt väldigt bra i VR, det känns väldigt naturligt att dra strängen och sikta. På vägen ledsagas du av en A.I. som ger dig dina uppgifter och en del information om vad som hänt. På vägen hittar du dock andra ledtrådar som kanske säger saker med ett annat perspektiv. Hur mycket kan du egentligen lita på din ledsagare? Ett spännande äventyr som utforskar möjligheterna i denna, fortfarande relativt nya, spelform.

VR Omnibus, 8 olika spel på Oculus Quest 2

Sports Scramble

Detta är ett urlöjligt sportspel, och det menar jag på ett bra sätt. Du kan spela vrickade versioner av tennis, baseball och bowling. Twisten här är att sporterna kan blandas, byt ut motståndarens tennisracket mot en golfklubba, eller varför inte en fisk? Trött på att bowla med ett bowlingklot, testa en curlingsten, en badboll eller ananas! Bowlinghallen är ganska skruvad den också, du får hinder och ramper, som en minigolfbana från framtiden. Det är inte så mycket faktiskt träning här, förutom möjligen i tennis, men den gulliga designen och den bisarra humorn i att blanda sporter gör detta till ett kul spel med möjlighet för multiplayer och topplistor. Det går att prova på tennis-delen gratis innan du köper ifall du känner dig osäker.

VR Omnibus, 8 olika spel på Oculus Quest 3

Beat Saber

Det känns knappt som om jag behöver nämna detta, Beat Saber är titeln som gjorde VR populärt i folkmun utanför teknik-entusiasterna. I grunden är det bara ett timing-spel till musik som Guitar Hero men i VR får det en helt ny dimension. Med två ljussablar, en i varje färg, ska du drämma till flygande kuber i takt till musik. Du måste slå dem i rätt riktning, matcha kubens färg med sabeln, och undvika att slå minor samtidigt som du duckar undan flygande hinder. Det är ett jättenkelt men hypnotiserande kul och ett fantastiskt partyspel där tävlingsinriktade spelare blir rent rabiata när de jagar high scores. Senare innovationer har börjat introducera multiplayer och spel i fler riktningar. Det går att få rätt bra träning här om du tar ut svängarna när du rör dig, även om det är möjligt att fuska med den fysiska träningen. Men vill du få lite motion går det alldeles utmärkt att få svettas lite nu när vi inte får gå till gymmet. Det här blev en hit av en anledning, har du VR ska du äga Beat Saber helt enkelt.

VR Omnibus, 8 olika spel på Oculus Quest 4

Cook-Out

På pappret ser det ut som ett sånt där irriterande gammalt Facebookspel som alltid tjatar om att bjuda in dina vänner. Jag fastnade inte för dem på Facebook men i VR blir det en helt annan grej. Oroa dig inte, Cook-Out kommer inte be dig tjata på dina vänner, även om du kanske gör det ändå för att få någon att spela multiplayer med. Du jobbar med att göra mackor, kort och gott. Kunderna går fram och beställer, du får se en bild på vad de vill ha och du måste göra mackor som matchar bilden. Du måste skära, hacka och förbereda ingredienser och lägga på dem i rätt ordning, bonuspoäng om du har estetisk precision också. En intressant vinkel är att det finns fyra arbetsstationer så du och dina vänner kan spela tillsammans, och ibland behövs det, det finns nämligen fler ingredienser än vad som finns plats på en arbetsstation. Det bästa sättet att lösa det på är att spela med vänner och ropa ut att du behöver en ostskiva eller tomat så får en vän som har tillgång till det fixa det åt dig, mellan sina egna beställningar. Har du inga vänner tillgängliga finns det en robot som kan hjälpa dig titt som tätt, i värsta fall kan du springa över till en annan arbetsstation och helt sno det du behöver. Grafiken är charmig och det enkla konceptet blir grymt engagerande när du springer runt i fiket i VR. Att behöva sträcka sig till någon annans ingredienser gör otroligt mycket för inlevelsen. 

VR Omnibus, 8 olika spel på Oculus Quest 5

Dance Central

Åh jag saknar Dance Central till Xbox, dansspel är inte samma sak utan Kinect. VR lyckas dock i alla fall bli bättre än att bara spåra rörelserna i en sak du håller i handen, eftersom spelet nu kan spåra båda dina händer och ditt huvud så det kommer i alla fall lite närmare full body-tracking. Du går runt på en nattklubb och utmanar folk i danstävlingar. Precis som alla andra dansspel ska du röra dig på samma sätt som din motdansare. Du får designa din egna karaktär och du ser din egen kropp när du tittar ner vilket höjer inlevelsen. Grafiken är lite serietidningsaktig med en färgskala som passar omgivningen. Menyerna har du i mobilen, den virtuella mobilen i VR-världen, inte din egna, vilket är ett intuitivt sätt att lösa det på, du går alltså in i menyerna utan att bryta immersionen. Det är faktiskt kul att spela dansspel i VR, där det faktiskt känns som om du är där på nattklubben och dansar mot någon som står framför dig. Nackdelen är dock, att om du någon gång varit orolig att du ser löjlig ut när du spelar VR så blir det 10 gånger värre här. Stäng persiennerna och dra för gardinen innan du spelar.

VR Omnibus, 8 olika spel på Oculus Quest 6

Dead and Buried 2

Skjuta zombier i vilda västern! Vad kan gå fel? Spelstilen får mig att minnas de där gamla arkadspelen där du skjuter monster på skärmen med ett plastvapen. Du skapar en avatar som du går runt med i en spöklik gammal stad bland andra spelare, vars röster kan höras genom mikrofonerna. Bara det är lite coolt, att gå runt som din spelkaraktär och rollspela bland andras spelkaraktärer via röst. Staden i sig funkar egentligen mest som meny, då olika byggnader står för olika spellägen. Du kan kämpa mot zombier tillsammans med dina vänner eller utmana folk på dueller som en riktig kåbåjsare. Grafiken är atmosfärisk med en sån där mysigt läskig design, som en Halloweenfest i western-miljö. En kul atmosfärisk skjutare med plus i kanten för den sociala aspekten. Det är lite kul att vandra fram till en grupp som står och pratar och kaxigt utmana någon på en duell. “Yer talkin’ big there fella.. how about ye put yer money where yer mouth is and prove yer shootin’s as loud as yer yabberin’.”

VR Omnibus, 8 olika spel på Oculus Quest 7

Robo Recall

Vill du bara ha lite kul robot-mord med glimten i ögat? Robo Recall sätter dig i rollen som en agent som ska samla in robotar som har vänt sig mot sina skapare och du ska helt enkelt ut och göra dem till skrot. Hela upplevelsen leds fram med charmig humor men det är svårt att inte känna sig som en actionhjälte när en duckar för attacker, siktar, skjuter och kastar sitt vapen när ammunitionen tagit slut. Kommer en robot nära kan du ibland ta tag i den och kasta på en annan fiende. Inget avancerat eller sofistikerat här, snyggt, enkelt och väldigt kul.

VR Omnibus, 8 olika spel på Oculus Quest 8

The Curious Tale of the Stolen Pets

Egentligen är väl det här spelet riktat till lite yngre spelare men guuuud vad mysigt det är! Det är en vacker men underligt melankolisk berättelse du får följa, som pratar om minnen av en bekymmersfri barndom. Du får besöka ditt gamla sovrum medans en vänlig röst pratar dig genom olika drömlandskap, där du, likt en en jätte står framför en svävande bit land som avbildar en bit av din barndom. Uppgiften är att genom att undersöka alla detaljer och lösa kreativa problem, hitta husdjur som gömmer sig i olika skrymslen och vrån. Det är lugnt och terapeutiskt och alla små varelser som studsar och vinkar när du hittar dem bara smälter hjärtat. Detta går också att spela utan kontroller om du spelar på en Oculus Quest eller Oculus Quest 2 och spårar då dina verkliga händer, något som känns otroligt futuristiskt och hjälper inlevelsen en hel del. Det går att vrida och vända på banorna men jag föreslår att spela på en stor spelyta, det ger en otroligt levande känsla att faktiskt navigera banorna genom att vandra runt i dem på riktigt. Det här spelet är perfekt för barn men faktiskt jättemysigt även för vuxna. Ingen stress eller press här alls.

 

Det var bara ett urval av några spel att sätta tänderna i som en nybörjare i VR-världen, alla dessa fungerar på Oculus Quest och några även på andra plattformar. Vi ses i cyberspace!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here