Förra året känns inte allt för avlägset. Det känns som att vi nyss var där. När jag börjar tänka tillbaka på det året som har gått är det en upplevelse som värmer mig lite mer om hjärtat än de andra.

Det spelet heter What Remains of Edith Finch.

Jag ska vara ärlig.

Jag har svårt för walking simulators i förstapersonsperspektiv. Dels på grund av att illamåendet slår till som en komet och för att det känns som att man går och går utan att komma fram. Jag har försökt att spela Gone Home och Everybody’s Gone to the Rapture men gav upp någonstans på vägen.

Men det var något speciellt med What Remains of Edith Finch.

Vi får följa med Edith till hennes barndomshus. Ett märkligt bygge som har byggts på höjden, där varje utbyggnad symboliserar en ny familjemedlem likt ett släktträd. Ju djupare in i huset vi kommer, desto fler hemligheter uppdagar sig, hemligheter i form av små berättelser som avslöjar märkliga och makalösa livsöden. Ibland är det svårt att veta om det som utspelar sig är på riktigt eller om man befinner sig en surrealistisk dröm. Varje familjemedlems historia berättas på olika sätt. En berättelse får vi uppleva genom ett spädbarns ögon. En annan visas upp i form av olika fotografier.

What Remains of Edith Finch är ett berörande mästerverk som berättas med en fantastisk kreativitet.

Det finns ett kapitel som berörde mig lite mer än de andra.

Den om Lewis Finch.

Lewis är en ung kille som bär på en dröm, men också på psykisk ohälsa. Vi får följa med honom när han står på sitt jobb. Vi ser honom utföra samma syssla dag in och dag ut. Den gråa vardagen omsluter honom till slut så hårt att det förvandlas till ett enda mörker. Det som visas upp på vår skärm är inte bara ett evigt mörker utan vi får uppleva Lewis magiska dröm, hur han som kung seglar på de stora haven och är älskad av folket. För att undfly vardagen försvinner Lewis allt mer in i sin dröm och tappar fattningen om den riktiga vardagen. Hans mamma kommer till hans jobb, ber honom att komma hem.

Lewis kommer inte hem.

What Remains of Edith Finch är en samling med små unika och viktiga berättelser.

Och det är dem bästa vi någonsin kommer att få uppleva.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here