Tycker du att representationen av HBTQ+ i spelindustrin är för dålig? Då är du inte ensam. Förhoppningsvis ska det dock snart bli ändring på det. Nu införs nämligen en ny, årlig utmärkelse för spel som lyckats bra med representationen, skriver Pink News.

Representationen av HBTQ+ i spel går långsamt framåt – för långsamt, anser många. När spelskapare väl gjort ansatser för att öka representationen har det dessutom ofta mötts av aggressiva reaktioner från kritiska delar av publiken.

Nyligen slogs dock ett stort slag för att spelindustrin ska bli mer inkluderande.

Den mediegranskande, ideella organisationen GLAAD har nämligen utannonserat att deras årliga utmärkelser nu även ska innefatta en kategori för tv- och datorspel.

De årliga GLAAD Awards-utmärkelserna har sedan 1990 delats ut till underhållning och journalistik som på olika sätt lyft fram HBTQ+-personers perspektiv.

Från och med nu kommer även HBTQ+-inkluderande tv-spel att finnas med som en utmärkelse-kategori.

I beskrivningen av den nya priskategorin står det att utmärkelsen ”delas ut till ett spel med framstående HBTQ-inkluderande innehåll. Utmärkelsen delas ut för en interaktiv upplevelse som inkluderar autentiska och effektfulla HBTQ-karaktärer eller berättelser. Bedömningen kommer att ta med i beräkningen den nivå till vilken det HBTQ-inkluderande innehållet effektivt vävts in i gameplayet, inklusive spelarens inverkan och själva världen”.

– Om vi arbetar för att säkerställa att HBTQ-personer inkluderas i media, kan vi inte ignorera tvspelsområdet, och det är jätteuppenbart att spelindustrin vill ta det här steget, säger GLAAD:s vp programs Zeke Stokes till Hollywood Reporter och fortsätter:

– För HBTQ-personer är spelandet en av de utrymmen där de kan experimentera med att äga sin egen identitet när de kanske inte är redo att göra det i verkliga livet. Ett ställe att testa på sitt verkliga jag i en omgivningn som inte är hotfull. Att se till att vi når personer där de är med inkluderande budskap är väldigt viktigt.

Nästa upplaga av priset kommer att delas ut i april 2019, och innefattar spel som kommit ut innan sista december i år.

Baserat på årets genomförda och kommande releaser räknar GLAAD med att ha mer än ett dussin kandidater att välja mellan när beslutet ska fattas.


LÄS ÄVEN:

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here