Youtube har nu återaktiverat ett stort antal av de konton som felaktigt stängdes av förra veckan i samband med en av spelstreamern Markipliers livesändningar. Detta efter att denne gått ut hårt mot plattformens bristfälliga moderering i en viral video.

Det var i fredags förra veckan som youtubern Markiplier laddade upp en video där han upprört riktade hård kritik mot Youtubes modereringssystem. Detta efter att, enligt hans beräkning, hundratals fans fått sina konton avstängda efter en av hans livesändningar.

Anledningen? De hade postat emojis i kommentarerna – som en del i sändningens interaktiva upplägg.

Streamen var nämligen en del av serien A Heist with Markiplier – en ny stor videosatsning i samarbete med Youtube, där Markiplier spelar rollen som en inbrottstjuv i en story som tar olika vändningar beroende på hur tittarna röstar i olika situationer. Och att rösta, ja det gör man just genom att posta olika emojis i kommentarerna.

Mitt i sändningen började dock fler och fler tittare plötsligt stängas av från sina konton. Så fort detta uppmärksammades uppmanade Markiplier fansen att sluta posta emojis, men då var skadan redan skedd. Ett stort antal följare hade redan fått sina konton nedstängda  – och inte endast på Youtube.

Det visade sig nämligen att avstängningen även omfattade hela användarnas Google-konton, vilket har påverkan på alla områden där dessa tjänster används. För användare som, likt en stor del av internets befolkning, använder sina Google-konton i jobb, skola och andra livsviktiga livsaspekter, kan en sådan avstängning få väldigt stora negativa konsekvenser. Detta inte minst med tanke på att många användare lagrar sina viktiga dokument och andra filer i Google Drive.

När de drabbade användarna överklagade avstängningen var det många av dem som fick avslag igen, med hänvisning till plattformens regler och policys.

Markiplier gick hårt åt Youtubes moderering i sin uppföljande video, och ifrågasatte att överklagningsärendena verkligen modererades så noggrant – och av mänskliga moderatorer – som plattformens ansvariga hävdar.

Han försäkrade även fansen att han gjorde allt i sin makt för att få Youtube att rätta till situationen. Som ett led i detta uppmanade han sina följare att hjälpa honom att samla in uppgifter och screenshots om så många avstängningar som möjligt, för att kunna hjälpa de drabbade.

I videon förklarar han även att han förstår hur de drabbade måste känna sig, då även han själv utan förvarning fick sitt konto borttaget 2012 – med mängder av förlorat innehåll som följd.

Efter kritiken meddelade Youtube i fredags att de drabbade kontona ska ha återställts, och att företaget ska undersöka hur både algoritmerna och de mänskliga moderatorerna kunde göra misstaget att avslå kontoinnehavarnas överklagningsärenden.

Som svar på detta lyfte Markiplier dock i ett inlägg på Twitter att inte alla konton blivit återställda, och att videoinnehåll dessutom försvunnit för vissa av de användare som fått sina konton tillbaka.

Youtube i sin tur svarar att de kommer att fortsätta sin utredning, och samla mer information om de konton som fortfarande är avstängda.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here