Att få en liten bock invid sitt handle har länge legat i topp på många youtubers bucketlists. Det betyder nämligen att ens konto är verifierat – ett kvitto på att man inte är vem som helst i nät-etern.

Fram tills nu har man kunnat kvala in i denna coola skara genom att ”bara” nå upp till 100 000 prenumeranter.

Nu är det dock slut med det, skriver TechCrunch.

Idag meddelades det nämligen att verifierings-systemet kommer att möbleras om rejält, med start redan i oktober. Hädanefter kommer man inte att kunna ansöka om att få sin kanal verifierad. Istället kommer Youtube att på eget bevåg dela ut markören till konton tillhörande ”innehållsskapare, artister, företag eller officiella personer […] för att det ska bli enklare att särskilja deras officiella kanal”.

Huruvida sållningen kommer att utföras av en algoritm, ett team av anställda eller en kombination därav har ännu inte klargjorts. Enligt Youtubes nya, aningen luddiga kriterier kan användare dock komma att få sina kanaler verifierade om de…

  • Har byggt upp en stor publik och community på YouTube
  • Är välkända utanför YouTube och har en stark närvaro online
  • Har ett kanalnamn som kan förväxlas med andra kanaler på YouTube. 

En annan del av förändringen är att de verifierade kontona istället för en liten symbol kommer att begåvas med en grå genomstrykning bakom sitt namn.

LÄS ÄVEN:

Omgörningen motiveras bland annat med att verifieringen i sin gamla form ofta missuppfattades av användare och publik, och tolkades som att Youtube godkände eller visade sitt stöd för de verifierade kontonas innehåll.

Med det nya systemet säger man sig vilja göra det tydligt att det är de kända kontoinnehavarnas identitet som verifieras, och inte själva innehållet.

Den nya linjen slår dock hårt mot youtubers som inte uppfyller de nya kriterierna. Tusentals kontoinnehavare som arbetat sig upp över 100k-gränsen – och längre – har i dagarna fått ett meddelande om att deras verifikations-märke kommer att tas bort i oktober.

De uppmanas att överklaga om de inte håller med om bedömningen, men för många ser det inte ljust ut.

Beslutet har väckt frustration och ilska hos många Youtube-användare, och flera av dem har tagit till sociala medier för att kritisera förändringen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here