Det här är sagan om ett monster som äter människor medan världen passligt mölar chips och tittar bort. Om 21 personer som aldrig kom hem till sina familjer, för att du ska kunna sitta med din och titta på sport. Om dödlig arbetsmiljö, utnyttjandet av utsatta grupper och ett vidrigt spel för gallerierna.

Det här är sagan om Fifa och fotbolls-VM.

Såhär i E3-tider är vi nog många som har suttit i spänd förväntan över vilka titlar som ska annonseras ut. Vilka blir höstens stora spelsläpp, och vilket mega-RPG kommer tvinga oss att tumma på familjetiden under nästkommande år?

Med facit i hand har vi en hel del roligt att se fram emot. Vissa titlar var halvt förväntade, medan andra kom som fullkomliga överraskningar.

”…med skillnaden att kostnaden i spelens fall inte består i förlorade människoliv.”

Något som dock inte kom som en överraskning för någon (ett uteblivande hade faktiskt chockat mig) var förstås meddelandet att vi får ett nytt Fifa-spel i september.

Det är liksom som en del av självaste världsordningen. På samma sätt som att solen går upp på morgonen, att det är svårt att hitta parkering på en löningshelg och att ingen kränktis ever firar den internationella mansdagen när den väl faktiskt infaller, så kommer det ett nytt Fifa varje år.

Lika oundvikligt förpassas förra årets upplaga till komposthögen så fort den nya börjar prånglas ut. De gamla årgångarna kan inte ens skänkas bort; den enda säkra metoden för att bli av med dem är att antingen smyga med dem när man säljer ”spelpaket” på tradera, eller bygga om skivorna till dinglande fågelskrämmare för balkongen.

Med väldigt få undantag är de tidigare spelen, oavsett hög tillverknings- och inköpskostnad, glömda redan innan plomberingen knäcks på den nya spelkartongen.

Inte helt olikt sin IRL-motsvarighet, med andra ord – med den lilla skillnaden att kostnaden i spelens fall (mig veterligen) inte utgörs av förlorade människoliv.

Minst 21 byggnadsarbetare dog under uppförandet av arenorna inför årets fotbolls-VM.

I skrivandets stund arrangerar det Internationella fotbollsförbundet (Fifa) årets omgång av fotbolls-VM i Ryssland. ”Awesome”, tycker fotbollsfansen och bunkrar upp med öl och chips. De riktigt drivna supportrarna lägger till och med tiotusentals kronor på att åka över insjön för att bevittna spektaklet live.

De allra flesta andra, som bryr sig om sporten sådär till säsongsvis husbehov, nöjer sig med att kolla på sverigematcherna – men bara om det inte krockar med ungarnas ridträning.

Gemensamt för hela Fifa-publiken – matchbesökare, sofftittare och tv-spelskonsumenter alike – är dock att de är jäkligt tillfreds med att glatt insupa sporten och blunda för det sjuka som pågår bakom kulisserna. Du kanske är en av dessa?

Well, news for you dude: Det är fucking dags att sluta blunda nu. För vet du vad?

Minst 21 byggnadsarbetare dog under uppförandet av arenorna inför årets fotbolls-VM.

”det vidriga skuggspelet bakom svenskarnas favoritevenemang slutar inte där.”

21 personer döda. För att du ska kunna titta på fotboll. Sug på den.

21 personer som aldrig kommer hem till sina familjer igen. Som kommer att saknas och sörjas av närstående. Som i världens ögon blev statistiska siffror att sätta i en pärm och skamset förtränga, redan långt innan plomberingen knäckts på nästa mästerskap.

Dödsolyckorna har bestått i allt från fall från hög höjd till att tung utrustning fallit på arbetarna – och hade kunnat undvikas om säkerhetsföreskrifterna följts.

Och det vidriga skuggspelet bakom svenskarnas favoritevenemang slutar inte där.

10 000 byggnadsarbetare deltog (på papperet) i byggandet av arenorna. 60 procent av dessa var migrantarbetare, och därmed extra utsatta vad gäller arbetsvillkor, avtal och anställningstrygghet. Då är det inte lätt att säga ifrån när något går farligt eller fel till, och det vet arbetsgivarna förstås om.

I många fall saknades anställningsavtal, samtidigt som löner myglades bort eller uteblev. Arbetarna rekryterades via kritiserade metoder, tvingades jobba i extremt kallt väder och bodde under ohygieniska och undermåliga former.

De behandlades som boskap, helt enkelt.

”Fina avtal och prat om mänskliga rättigheter blir bara spel för gallerierna.”

Det internationella bygg- och träfacket (BWI) menar att Fifa inte tagit sitt ansvar för att skydda arbetarna. Detta trots att det inför arenabyggandet tecknats ett hyllat avtal om mänskliga rättigheter i arbetslivet.

Och en väldigt, väldigt obehaglig bild växer fram – en bild som ingen helst vill se. Fina avtal och prat om mänskliga rättigheter blir bara spel för gallerierna när människor tillåts vanvårdas, utnyttjas och dö under den fina ytan.

Och då är detta bara ETT fotbolls-VM.

”Inför fotbolls-VM i Qatar 2022 rapporteras redan 1200 arbetare ha dödats.”

Detta är nämligen varken ett nytt eller enskilt fenomen – bara något vi inte pratar om och inte orkar tänka på. Inför många andra sport- och musikevenemang är den mörka sanningen bakom kulisserna densamma. Människor drivs från sina hem, skadas och dör för att du, jag, vi lättsamt ska kunna roa oss.

Inför fotbolls-VM i Qatar 2022 rapporteras redan 1200 arbetare ha dödats under byggnationerna. Internationella fackliga samorganisationen (IFS) varnar för att slutnotan kan komma att stiga till kring 4000 dödsfall innan mästerskapets första avspark.

4000 människor. Hör ni hur det låter?

Med facit i hand blir jag fan illamående när EA självgott presenterar Fifa 19 i E3:s fina salonger och publiken applåderar. Hela konceptet bygger indirekt på en ordning där människor utnyttjas till döds, och vi klappar händerna.

”Du är skyldig. Jag är skyldig. Vi är alla skyldiga.”

Och även om det förstås ytterst är arrangörer, politiker och byggherrar som bär ansvaret för situationen, så ligger skulden även hos oss vanliga dödliga. Du är skyldig. Jag är skyldig.

Vi är alla skyldiga så länge vi fortsätter att se på matcherna, skaffa merch, ge skiten gratisreklam på sociala medier och köpa Fifas årliga jäkla tv-spel. Så länge vi väljer att titta bort och inte pratar om det.

Pratar om att kostnaden bara för årets upplaga av fotbolls-VM är 21 människoliv.

Det är fan dags att det blir slut på den här skiten nu. Att vi sätter ned foten.

Jag ser hopplöst fram emot dagen då något av lagen tågar ut på planen och säger ”vi tänker inte spela i ett mästerskap som kostat människoliv”, och då krav på arbetsmiljö och -villkor sätts och nitiskt följs upp för att ett land ens ska få fundera på att arrangera VM eller andra evenemang. Då nolltoleransen mot förlorade människoliv inte bara är något som står på ett tjusigt papper.

Men cyniskt nog kommer inget av detta att hända så länge vi inte KRÄVER det.

”Du har indirekt 21 människors blod på dina händer.”

Så höj rösten. Bojkotta. Skriv på Facebook. Bojkotta. Mejla en politiker. Bojkotta.

Och köp for fuck’s sake inte Fifas och EA:s jäkla spel-perenner förrän världen – och industrin – ser märkbart annorlunda ut.

Och till dig som nu svensson-bekymrat nickar för dig själv, förfäras sådär till husbehov, och sedan ändå knatar iväg för att köpa chips till kvällens match (eller en omgång Fifa 18 med polarna) har jag bara en sak att säga:

Du har indirekt 21 människors blod på dina händer.

Bilder föreställer pokal-symbolen för fotbolls-VM 2018, samt texten Fifa World Cup 2018. I bagrunden ser mane en sliten fotboll på en gräsmatta, och stänk av blod.
Bild: Pixabay/Fifa/Montage: Chris Smedbakken

1 KOMMENTAR

  1. I egenskap av någon som inte är intresserad av fotboll är det lätt för mig att se på detta som något ”dom” (fotbollsintresserade) ska ta ansvar för, men inser snabbt att jag har en smartphone, köper produkter från Coca Cola-koncernen, äter ibland bananer som inte är fairtrade osv. Indirekt har jag oändligt många människors blod på mina händer, och så förfasas jag ändå av hundslakten i Ryssland inför olika sportarrangemang och tänker ”jävla sportbollsfantaster, ta ert ansvar”. Det är så svårt att inte indirekt vara dålig på något vis, men den värsta inställningen till dilemmat tycker jag är dom som säger ”du är emot X men gör Y, hycklare” och sen skiter dom i BÅDE X och Y. Varje enskild individ kan inte ha ALLT som en hjärtefråga utan väljer ofta något eller några områden och det får inte ses som hyckleri, det finns andra människor som har andra områden som hjärtefrågor. Vi är ju fler än en, tillsammans är vi starka och allt det där. 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here