I Hötorgsskraporna, lokaliserade vid Sergels Torg, kommer Space öppnas. Detta är tre våningar, 7 500 kvadratmeter, helt dedikerade till digital kultur, såsom musik och spel. En av ägarna för detta är ingen mindre än Björn Ulvaeus, mer känd som ABBA-Björn.

Space är planerad att slå upp sina dörrar 2021, med en hel del personer involverade i denna stora satsning på tre våningar. De fem män som är del av att göra detta möjligt är e-sportentreprenören Gustav Käll, den tidigare VDn för Universal Music Per Sundin, VDn för mediebolaget Playad Lars Blomberg, finansmannen och grundaren för EQT Conni Jonsson samt Björn Ulvaeus, låtskrivare och medlem i ABBA. Utav dessa fem så är det Jonsson och Ulvaeus som står som ägare för Space genom Pop House Sweden.

ABBA-Björn öppnar ett digitalt kultur center 1

Stockholms Stad kommer inte bidra till projektet, utan det är ett samarbete mellan AMF fastigheter och Pop House Sweden för att göra Sergels Torg till en mer attraktiv plats. ”Sergels torg är, när man tänker efter, en av Stockholms viktigaste platser. Det är en en mötesplats för människor, en plats för manifestationer och för demonstrationer”, säger Ulvaeus om valet av plats för Space.

De 7 500 kvadratmeterna ska fyllas med stora ytor för e-sport, gaming och liveframträdanden. Det kommer finnas 500 spelstationer, som beskrivs som ultramoderna, och kommer vara tillgängliga för alla oavsett om en spelar professionellt eller för nöjes skull.  ”Den senaste tidens utveckling har gjort att toppdatorer i dag kan kosta upp till 25 000 kronor, vilket inte alla har råd med. Hos oss kommer du till en schysst miljö, där du kan träffa och spela med likasinnade, och där datorer och skärmar är utrustade med det senaste på marknaden”, säger Käll till Dagens Nyheter.

Förutom spel och musik kommer det också finnas möjligheter till innehållsskapande, av allt från poddar till musik. ” Oavsett om man vill spela datorspel eller skapa musik ska man kunna utvecklas i våra faciliteter. För de som behöver mer stöttning kommer det att finnas möjlighet till workshopar och utbildningar. Till exempel kan en etablerad producent komma in och hjälpa aspirerande producenter i studion, säger Käll i intervjun och fortsätter:

– Vi vill också vara en plats för youtubare och andra som skapar innehåll till sina kanaler. Den digitala kulturen handlar i dag mycket om att nå ut i sociala medier och vi vill förenkla det för exempelvis influerare. Det kommer dessutom finnas plats för restauranger och kaféer, hur stor summa det är som går in i detta vill inte parterna gå ut med.

Den kommande onsdagen kommer det hållas en presskonferens om Space.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here