BlizzCon har kommit och gått, med stora nyheter och expansioner som har fått spelare att jubla. Det har också varit en plats där VDn bett om ursäkt samt har protester varit i full gång utanför byggnaden.

Spelföretaget Blizzards årliga mässa BlizzCon ägde rum nu under helgen 1-2 November, som tog plats på Anaheim Convention Center i Kalifornien. Öppningsceremonin tog tillfället i akt att låta VDn J. Allen Brack gå upp på scen och be om ursäkt för hur Blizzard hanterade sin ” Befria Hong-Kong ”-skandal.

Det var i samband med att Hearthstone-spelaren Blitzchung, i en Blizzard livesändning, utropade sitt stöd för protesterna i Hong-Kong och därefter blev avstängd från spelet av Blizzard som en storm piskades igång. Bland annat användes Overwatch karaktären Mei utav demonstranterna och det uppmuntrades till bojkott av Blizzard och BlizzCon, protester utanför konventet anordnades också och såg till att alla märkte att de var där. Demonstranterna delade ut gratis T-shirts med texten ” Free Hong-Kong ” på, flera hade T-shirts och skyltar med karaktären Mei med samma text samt så var ett antal personer utklädda till Disney karaktären Nalle Puh, som är bannlyst i Kina.

Blizzards VD ber om ursäkt under BlizzCon 1
Demonstrant, utklädd till Nalle Puh med Kinas president för ansiktet. Källa: Eurogamer

”Blizzard hade möjlighet att förena världen i ett tufft Hearthstone-esports-ögonblick för en månad sedan, och det gjorde vi inte,” sa Brack till publiken. ”Vi rörde oss för snabbt i vårt beslutsfattande, och för att förvärra saken var vi för långsamma att prata med er alla. När jag tänker på vad jag är mest olycklig med var det två saker – för det första levde vi inte upp till den höga standaren som vi satt oss, och den andra misslyckades vi med vårt syfte. För det accepterar jag ansvar och jag är ledsen.” 

”Så vad är egentligen vårt syfte? BlizzCon demonstrerar det även när vi nu talar. Vi strävar efter att förena världen i episk underhållning och jag tror verkligen på den positiva kraften i videospel. När vi får det rätt skapar vi en gemensam mark där samhället samlas. Att tävla, förena och spela. Som ett exempel har BlizzCon människor från 59 länder på utställningen idag – och det är fantastiskt, det är den positiva kraften i videospel. ”

Trots Bracks ursäkt så fortsatte demonstrationen genom hela helgen, men ursäkten gick inte omärkt förbi.

”Det är alltid en bra början att veta att människor uppmärksammar oss, att trycket fungerar, men vi behöver mer från dem,” sa Dayton Young, arrangör av demonstrationen, till onlinetidningen Eurogamer när de intervjuade honom. Han arbetar för Fight for the Future och Gamers for Freedom, den första som är kopplad till att försvara internets säkerhet och den andra är för att stödja Hong-Kongs demonstranter.

”Det viktigaste är att människor uttrycker sin upprördhet, vi har friheten att organisera, vi har friheten att tala, vi har friheten att protestera, så låt oss använda det för att låta folk veta hur vi känner för det här. Låt dem veta att vi inte blir tystade och uppmuntrar Blizzard att vara mer lyhörda i sina handlingar gentemot samhället. ” Tillade Young in sin intervju med Eurogamer, som hade flera samtal med demonstranterna på plats.

1 KOMMENTAR

  1. De har inte bett om ursäkt.

    Att bara säga ”We’re sorry” och se lite ledsen ut räknas inte när hela hans tal var designat för att vara så vag som det bara går och inte någonstans på något sätt säga eller ens antyda vad ursäkten gäller. Läs talet igen. Han nämner inte protesten, vem de ber om ursäkt till, vad de borde gjort istället eller någonting och spelaren i fråga är fortfarande avstängd.

    Så nej Blizzard, noll poäng för denna fejkursäkt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here