Jag har både varit förväntansfull och livrädd över det kommande rollspelet Cyberpunk 2077. CD Project Red, skaparna av Witcherspelen har på många sätt varit fantastiska (jag uttalar mig mest om trean, vilket är det jag har spelat) men det har brustit en del vad det gäller vettig representation. Folk säger till mig att Witcher 3 i alla fall inte var lika sexistiskt som tvåan och jag tänker herregud hur fan såg tvåan ut??

Men sexism åsido, spelvärlden var helt fantastisk och många av sidokaraktärerna kändes otroligt levande. Jag älskade allt med spelet. Utom huvudkaraktären. Och storyn. Och jösses, hade de bara med spelbara Siri-sektioner för att få in henne i en bastu för kvinnor?

Förlåt, jag ska lämna witcher nu. Men det är inte bara där jag oroat mig. När de släppte sin första konceptbild så var den högst oroväckande; en heltäckt man med pistolen riktad mot huvudet på en lättklädd kvinna som satt på knä. Helt i linje med vad jag väntade mig. Att utvecklarna slängt sig med osmakliga skämt om transpersoner som det tog väldigt lång tid att be om ursäkt för hjälpte inte ett enda dugg. Jag var ledsen över att folk med stor talang för att göra precis den formen av spel jag älskar hatar mig och vill göra allt för att jag inte ska känna mig välkommen i deras spel.

bild från cyberpunk.net

Men se hoppsan vad hände sen?

CD Project Red har nu uttalat att du inte kommer att kunna välja att spela man eller kvinna i Cyberpunk 2077. Du kommer att få välja kroppstyp, och bland valen finns vad vi är vana vid att kalla femnint eller maskulint kodade kroppar. Du kommer också kunna välja mellan två olika röster, en med lite mer bas än den andra. Och det finns ingen självklar koppling mellan den röst och kroppstyp du väljer.

Konceptkonstnären Marthe Jonkers har sagt att de har jobbat på att göra spelet så ikluderande som möjligt och i vanliga fall skulle jag kanske mumlat något om mycket snack och lite verkstad men här kan jag faktiskt inte klaga på verkstaden alls. Jag är faktiskt mäkta imponerad och vågar låta mina förhoppningar försiktigt vakna till liv.

bild från cyberpunk.net

Om sanningen ska fram så är den här gesten ingen jättestor uppoffring eftersom det finns en stark tradition i cyberpunk-genren att äga rum i en framtid med utsuddade könsgränser. I det pappersbaserade rollspelet Cyberpunk 2077 är baserat på kan människor som har råd modifiera sina kroppar precis hur de vill, transkvinnor kan ha äggstockar och föda barn, transmän kan biffa upp sin benstruktur och adamsäpple, det går även att slänga in en svans eller två om du känner för det, så att sitta fast i det binära cisheteroträsket hade rent ut sagt bara varit absurt.

Hur självklart det här beslutet än borde varit blev jag ändå överraskad av den här goda nyheten. Det är ju så en kan tappa andan!

bild från pcgamesn.com

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here