Nu är sommaren här, trots en pandemi, och i jakt på saker att göra ger vi er en lista på spel som är perfekta för en dag i solen med familj eller vänner. 

Med det sagt så är det som sagt en pandemi, så lyssna på folkhälsomyndigheten och undvik onödiga risker (Slicka inte på pjäser eller kort till exempel) samt tvätta era händer och ha handsprit nära. Men pass på att njuta av solen, ta med ett av dessa spel ut eller lägg de på minnet för framtida bruk.

10. Ticket To Ride Europe

Vi börjar med ett roligt spel. Det är enkelt, ett brädspel för upp till 5 spelare där målet är att bygga järnvägsspår och stå som herren på täppan i slutet. Samla poäng och dominera järnvägen, hela vägen genom Europa. Spelet använder sig dock utav en hel del spelpjäser samt kort, vilket gör att det är svårt att spela när det blåser, men är perfekt för de som gillar strategi samt att sabotera för sina kamrater oavsett väder. Ta med det ut eller sitt inne, så länge spelarna är över 8 år så är allt möjligt. Finns i flera olika varianter om just Europa inte är ens kopp te.

9. Pandemic

Rädda världen är målet och medlet är teamwork! Till skillnad från andra spel så går Pandemic inte ut på att sabotera för dina vänner, utan att tillsammans bekämpa de epidemier som hotar förgöra mänskligheten. Passande i dessa tider eller hur? Det finns 5 roller att ta i spelet som är Jobbfördelare, Läkare, Forskare, Vetenskapsman och Operationsexpert. Spelet är mestadels kortbaserat men trots spelplan och pjäser så är det relativt enkelt att ta med sig, samt att sätta ens teamwork förmåga blir satt på spel. Bra sätt att förenas under en äkta pandemi, ett spel som kräver strategi och samarbete. Som i verkligheten ungefär.

8. Cards Against Humanity 

Så klart ska CAH vara med, allt annat vore otänkbart! Ett spel med syfte att dra fram det värsta hos varje person, klockrent sommarnöje. Spelet går ut på att varje runda dras ett svart kort med en mening som har en (eller flera) blanks, därefter ska spelarna lägga vita kort för att fylla igen blanksen. Desto horriblare desto roligare i de flesta fall. Det är ett klart mäktigare spel då det kan vara upp till 20 spelare med, vilket leder vägen till en hel del kombinationer. Spelet har en mängd olika expansions pack, och det rekommenderas att de som spelare är åtminstone över 17 år.

7. Love Letter

Sommaren är en tid för kärlek och intriger så Love Letter är perfekt. För upp till 4 spelare kämpar för att få sina kärleksbrev till prinsessan, och försöker stå ensam kvar med flest hjärtan. Spelet går ut på att vara så strategisk med sina kort som möjligt, och att vara den i slutet på omgången med det kort som är värt mest, samt lista ut hur en står till i jämförelse med sina motståndare. Spelet sätter verkligen hjärnan i rullning, särskilt då en försöker lista ut vilka kort som finns kvar eller om en ska chansa på att det en har är högst.

6. Fluxx

Någonsin önskat att reglerna inte alltid var precis som förra gången du spelade? Då har vi något här! Upp till 6 spelare kämpar för att vinna ett spel där reglerna kan ändras lika snabbt som de skapades, det börjar med att dra ett kort och spela ett kort och därefter kan allting ändras. Målet kan ändras lika snabbt, från att vara världsfred till kakor och mjölk, ingenting är bestämt (förutom grundreglerna) och ingen omgång är lik en annan. Det blir garanterat något kul för alla som prövar, spelet har flera olika expansions pack och kommer i olika varianter(en hel del populärkultur) så spana efter just din favorit och pröva en omgång i solen.

5. Guillotine

Älskar doften av revolution på morgonen. Ta din plats i Franska revolutionen och av med adelns huvuden! Upp till 5 spelare ska samla så många ädla huvuden på 3 ”dagar”, och vara den med flest poäng i slutändan. Varje omgång, eller dag, börjar med att 12g kort läggs ut på sin väg mot giljotinen. Spelarna spelar då Action kort för att manipulera kön för sin egen fördel eller för att förstöra för den som kommer efter, olika kort ger olika mängder poäng och efter den tredje omgången vill en vara den med mest. Spelet är lätt att ta med, går oftast väldigt snabbt och ger alla en ursäkt att ta fram sin inre Röda Drottning och skrika ” AV MED HUVUDET! ” Definitivt något att spela i sommar.

4. UNO

En riktigt nostalgispel, finns inget som sår mer osämja än en omgång Uno. Om jag måste förklara hur spelet går till så ligger ni illa till, matcha färger eller nummer och sabotera så mycket som det går för personen efter dig. Antingen spela med reglerna att inte kunna lägga specialkort på specialkort eller se hur din vän plockar upp 12 kort till sin redan fulla hand. Upp till 10 spelare kan roa sig samtidigt och allt som krävs är en Uno kortlek, oavsett om den är köpt på 90-talet eller inne i leksaksbutiken på väg till stranden.  En klassiker som alltid låter folk ha kul, tills de har 20 kort på hand.

3. Varulv/Maffia

Det enda spelet på hela listan som inte egentligen kräver några officiella kort, utan har du en penna och papper samt någon som spelat förut så är allt lugnt. Båda spelen går ut på liknande sätt, enda skillnaden är rollerna i spelet. I en by eller stad så går ett gäng skurkar omkring och dödar andra spelare om nätterna, målet är att hitta skurkarna och få de hängda så snabbt som möjligt innan hela byn är borta. Till hjälp finns det olika roller som motarbetar skurkarna, vissa kan undersöka, andra tjuvtitta och en del gör inte så mycket. Spelet passar utmärkt för de som gillar att bedra sina vänner eller de som gillar att sätta på sig detektivglasögonen och hitta mördarna. Ett enkelt och härligt spel att köra länge i sommarnatten.

2. Kort

Det här är kanske ingen konstig grej egentligen, för alla har väl en kortlek? Det finns så mycket en kan göra med några kort och det mesta finns bara en sökning bort, eller att ha några i vänskapskretsen som inte hade något att göra på rasterna i skolan. Det finns verkligen ingen begränsning på vad för spel en vill köra. Finns i Sjön, Vändtia, Poker, Patiens, Bubblan, Papegojmaskin, Sjuan, Dam etc. För de som uppskattar lite mer vuxna versioner finns det en hel del såna också. Men en kortlek är enkel att få tag på, ta med sig och någon kan alltid någon version av en lek. Enkelt sommarnöje oavsett vart en är eller hur många som är med.

1. Kubb

Kubb. Det ultimata sommar sällskapsspelet! Passar perfekt i Corona tider också, för varje lag är ju mer än två meter ifrån varandra. Någon har alltid kubb, oavsett om det är i källaren eller ute hos ens föräldrar, så finns det alltid kubb. Vet inget som för samman lag och får en att komma på så många hejaramsor, eller glåpord, på en kväll. Det ska tjafsas om övertramp, regler, hur får en kasta när en ska träffa kungen, folk som försvinner mitt i spelet, någon fuskar och tro inte att det är den mest minnesvärda kvällen oavsett vad. Minns varje omgång Kubb jag någonsin kört, för något händer alltid och sommarkvällen blev lite mer minnesvärd tack vare det.

Så, ut i sommaren nu och njut! Njut av solen, vattnet, glassen och två meters avstånd från riskgrupper. Ha en spektakulär sommar och visa dina nära och kära vem som dominerar spelkvällarna.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here