Harry Potter: Hogwarts Mystery - Magi till priset av mikrotransaktioner 1

 

Spelinformation

  • Finns till platform: iOS, Android l Testat på Apple iPad Pro 10.5
  • Utvecklare: Jam City
  • Utgivare: Portkey Games, Warner Bros. Interactive Entertainment
  • Genre: Äventyr
  • Antal spelare: 1
  • Språk: Engelska
  • Släpps: 2018-04-25
  • Fristående till böckerna om Harry Potter (J.K Rowling)

“Live your Hogwarts Experience –
Get ready to begin your Hogwarts story where you will be able to attend Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry!”

Harry Potter: Hogwarts Mystery - Magi till priset av mikrotransaktioner 2Källa: Jam City

I ärlighetens namn har jag inte träffat en enda person i hela mitt liv som inte gillat J.K. Rowlings berättelse om Harry Potter; pojken som överlevde. Oavsett om den jag frågat endast läst böckerna eller sett filmerna – eller kanske både och – så har svaret alltid varit detsamma: Harry Potter har varit en positiv, magisk del av deras liv. Inte minst för de som är födda eller uppväxta på 90-talet då böckerna först kom ut och detta fenomen om den legendariska pojken i städskrubben under trappan tog världen med storm.

Det är kanske därför inte så förvånande att jag likt många andra nästan exploderade som en överhettad duracellkanin av förväntan när det officiellt kom ut att Jam City skulle släppa ett nytt och fristående spel till berättelsen om Harry Potter denna vår.
(Ni kan läsa nyheten här)

Harry Potter: Hogwarts Mystery - Magi till priset av mikrotransaktioner 3Källa: Jam City

Men ack, även en spelskribent är mänsklig och kan luras av ett förföriskt yttre och löften om att äntligen få uppleva drömmen om livet som Hogwartselev…

Harry Potter: Hogwarts Mystery är i sitt grundkoncept ett sällsynt magiskt tillfälle att skapa ett spel som utan tvekan skulle till att bli en given succé och kunna utvecklas i all oändlighet; om bara känsla och engagemang fanns som motivation. Allt ifrån att skapa sin alldeles säregna trollkarl/häxa med olika attribut (som att återskapa sin karaktär från hogwarts.se, någon?), lära sig trollformler (hur perfekt är inte touch-screen för detta?), lära sig mer om den magiska världen och dess kreatur (Harry Potter frågesport!) och inte minst få känna upplevelsen att få bli vald av sin egen trollstav (kanske genom att bygga din egen trollstav med olika magiska komponenter?), bli sorterad till sitt favorit-elevhem (om du svarar karaktäristiskt på personlighetstestet alltså!) och kanske även välja sitt alldeles eget husdjur (vem skulle inte vilja ha sin egen digitala padda som Trevor?!). Just i en sådan plattform som mobil och surfplatta finns det en sådan ypperlig chans att integrera kommunikation med andra spelare och även möjlighet att kanske skapa sitt alldeles egna community i stil med Pottermore.
Men, istället möts vi av ett ytligt, själlöst licens-spel som bäst kan liknas vid en spelversion av My Immortal (om du inte vet vad jag talar om kan du göra dig själv en tjänst och läsa berättelsen här). Talang för skrivande av story och manus är med andra ord inte värst stor, till skillnad från verket det byggts på.

Jag kan med andra ord utan att överdriva bäst beskriva spelet som helt ospelbart och högst exploaterande, inte minst för de yngsta i fanbasen som kanske nu precis börjat utforska Harry Potters magiska värld och som vill veta mer. Ett talande exempel på detta kan finnas genom de bilder som spridit sig likt en löpeld i sociala medier – “the notorious devils snare scene”:

Vad de utlovar:Harry Potter: Hogwarts Mystery - Magi till priset av mikrotransaktioner 4
Källa: Jam City
Verkligheten:
Harry Potter: Hogwarts Mystery - Magi till priset av mikrotransaktioner 5
Källa: Kotaku

Vill du att din trollkarl/häxa ska överleva attacken från djävuls snaran efter att du blivit inlurad i ett mörkt rum av en kvinnlig Draco Malfoy-wannabe? Då är det bäst du hostar upp ett par galleoner/svenska kronor. Eller, så kan du också välja att vänta i över två timmar på att få upp energimätaren igen…

Personligen så glömde jag bort min häxas misär under tiden jag väntade på att fylla energimätaren och blev istället distraherad av Facebook. Hon lämnades åt sitt sorgliga öde, övergiven av sin skapare.

Spelet må vara gratis att ladda ner – vilket är en av de största motiveringarna till att en bråkdel av Harry Potters fanbase till synes verkar gilla och försvara detta spel – men du kommer vid ett senare skede alltid behöva betala. Antingen med din dyrbara tid, dina dyrbara pengar eller också ditt dyrbaraste hopp om att det en dag ska komma ett värdigt licensierat Harry Potter-spel. Är något av dessa verkligen värda att offra?

Harry Potter: Hogwarts Mystery är rent ut sagt ett magiskt stort misstag som inte borde associeras med J.K. Rowlings mästerliga skrivande och fantasi. Det borde istället användas som ett insiktsfullt exempel på hur långt girigheten tagit sig in i spelindustrin med alla dessa meningslösa mikrotransaktioner.

Slutligen, om det fanns något som helst mysterium som jag hade lust att lösa under tiden jag spelade Harry Potter: Hogwarts Mystery… så var det ifall jag någonsin igen kommer få uppleva den nostalgiska magin från min barndom. Men nu har jag raderat appen från min ipad för evig tid så mysteriet förblir olöst, i alla fall i detta spel.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here