Väsen - Sagan om berget som försvann 1Information

  • Typ: Rollspel
  • System: År Noll
  • Utgivare: Fria Ligan
  • Författare: Ellinor DiLorenzo, Tomas Härenstam och Kiku Pukk Härenstam
  • Genre: Nordisk 1800-talsskräck, fantasy
  • Antal sidor: 84
  • Utgivningsdatum: 31 oktober, 2023

 

Lagom till höstmörkret släppte Fria Ligan en ny Väsen-titel; Sagan om berget som försvann. Den är baserad på Ellinor DiLorenzo’s podcast “The Lost Mountain Saga”. Ellinor skriver i inledningen att Sagan om berget som försvann är hennes kärleksförklaring till Sverige.

“Ett uråldrigt mineral har upptäckts i Mytiska Nordens mörka grottor. De kraftfulla gröna stenarna har skyddats i tusentals år av varelser som inte längre finns kvar. Det var aldrig meningen att stenarna skulle hittas – men på grund av mänsklig nyfikenhet och evig girighet påbörjas exploateringen snabbt och hämningslöst, utan hänsyn till risker eller konsekvenser.”

Sagan om Berget som försvann består av fem mysterier som utspelar sig över ungefär ett års tid. Äventyret kommer att ta spelarna på en resa runtom i Sverige och Norge. Boken väver in de där gamla folksagorna man hört när man var liten och även lite om fornnordisk mytologi. Men berättelsen har även fått in det viktigaste från Nordiska Väsen, hur de gamla sätten försöker överleva i den industrialisering som sker runtom i Norden.

Väsen - Sagan om berget som försvann 2
Uppslag från det fjärde kapitlet. Källa: Fria Ligan

Vill du läsa om grundspelet, Nordiska Väsen, som inspirerats av Johan Egerkrans underbart vackra konstbok med samma namn, och hur regelsystemet fungerar kan du läsa Catarinas recension här. Bokens introduktion är fullproppad med väldigt viktig bakgrundsinformation. Direkt får man reda på viktiga händelser och platser som spelar stor roll i spelets gång. Särskilt viktiga händelser är den hemska och mystiska tragedin som hände i gruvan i Abisko. Vi får reda på varför de mystiska gröna stenarna, som dyker upp lite här och var i mysterierna, är så viktiga.

Något jag, som spelledare, alltid tyckt varit svårt är hur jag ska knyta mina spelares rollfigurer till viktiga SLPs (spelledarkaraktärer/NPC). Men det har Fria Ligan och Ellinor tänkt på! I introduktionen får spelledaren ett flertal tips och trix för just detta. Det finns flera viktiga figurer i berättelsen, som spelarnas karaktärer behöver ha någon sorts koppling till.  

Som vanligt levererar Fria Ligan sjukt snygg konst. På denna boks omslag ser man två personer som stirrar ut över ett fjäll och ett berg… som försvann?

Väsen - Sagan om berget som försvann 3
Källa: Fria Ligan

Berget som försvann hänvisar till den mäktiga formationen Lapporten (som kallas Čuonjávággi på nordsamiska). Sök upp det på nätet, ni kommer inte att ångra er! Det ser magiskt ut!

 

Väsen - Sagan om berget som försvann 4
Franzibald. Källa: Fria Ligan

Mysterium 1 – Min plikt, min förtvivlan

Äventyret börjar med att spelarnas gode danske vän, författaren och livsnjutaren Franzibald, drar med spelarna på ett litet uppdrag i gruvstaden Falun. Den gamla gruvstaden Falun går igenom mörka och utmanande tider. Skörden har vissnat, all mat har förstörts och i skogarna har man hittat kvarlevor av brända vilda djur. Obehagliga och kvidande ljud hörs från stadens berömda gruva. Pastorn är övertygad om att häxkonst ligger bakom dessa händelser. Gruvarbetarna tror däremot att någon har retat upp bergafrun. Vad som faktiskt händer är upp till spelarna att ta reda på. Spelarna kommer stöta på den klassiska ””häxprocess”-mentaliteten, en oförlåtligt brott samt ett groteskt mord.

 

Väsen - Sagan om berget som försvann 5
Sigrid Magnusson. Källa: Fria Ligan

Mysterium 2 – Det fallande mörkret

I det andra mysteriet befinner sig spelarna i Upsala. Spelarna får reda på mer om Sällskapet och upptäcker kråkslottet Gyllencreutz. Slottet verkar som spelarnas högkvarter. Detta mysterium är inte ett typiskt Väsen-mysterium, utan fokus ligger mer på att samla in information och ledtrådar, men så försiktigt som möjligt. Här träffar spelarna på kampanjens BBG (big bad guy). Samt får reda på mer om det nya och väldigt framgångsrika gruvföretaget Sveagruvor. Nyfikna spelare kan även ta en tur till Upsala hospital för att förhöra patienter som skickats dit av mystiska skäl. Men den stora händelsen i detta mysterium är Sveagruvornas kusliga demonstration, där spelarna stöter på de mystiska stenarnas kraft.

Väsen - Sagan om berget som försvann 6
Horn. Källa: Fria Ligan
Väsen - Sagan om berget som försvann 7
Toss. Källa: Fria Ligan

 

 

 

 

 

 

I slottet Gyllencreutz kan spelarna även lära känna de lokala och urgulliga vättarna, Horn och Toss.

 

Väsen - Sagan om berget som försvann 8
Källa: Fria Ligan

Mysterium 3 – Där solen dör

Spelarna får en invit av myndigheterna till ön Værøya utanför Nordnorges kust. Någonting har hänt där och tidigare räddningsförsök har misslyckats. Byn Sørland har alltid levt sida vid sida med väsen, på ett relativt fridfullt sätt. Men nu har något hänt och det är upp till spelarna att ta reda på anledningen. I detta mysterium stöter spelarna på en sorts kraftfull och förargad jätte. De får även ännu en viktig ledtråd gällande de mystiska stenarna.

 

Väsen - Sagan om berget som försvann 9
Lindorm. Källa: Fria Ligan

Mysterium 4 – Prinsen och häxan

I detta mysterium befinner vi oss i Upsala igen, lagom till det årliga Valborgsfirandet som firas med dryck och dans! Spelarnas Valborgsfirande blandas dock med fornnordiska ritualer, som leder till att de får i uppdrag att ta reda på ett mystiskt halsband, som sägs ha tillhört gudinnan Freja. Här stöter spelarna på en märklig ”prins” som bor i ett förtrollat slott och en gammal häxa.

 

 

 

Väsen - Sagan om berget som försvann 10
Källa: Fria Ligan

Mysterium 5 – Sagan om det förlorade berget

Sista mysteriet i berättelsen, det är nu det gäller! Har spelarna samlat på sig tillräckligt med ledtrådar, förstår spelarna vad som står på spel och vad som händer om de inte agerar i tid? Spelarna får en formell invit till Sveagruvornas officiella öppning av forskningscentret vid Abiskogruvan. Där träffar de på märkliga läkare, en märklig metallcylinder vid namn ”Gurra” och här får spelarnas ageranden och beslut stora konsekvenser.

 

Jag som har följt denna podcast är otroligt glad över att den nu finns som kampanjbok! Ellinor är helt otrolig när hon sätter stämningen för avsnitten. Kan verkligen rekommendera er att lyssna på podden. Jag har även fått förmånen att intervjua Ellinor, håll utkik för den kommer snart upp här på sidan!

Sammanfattningsvis kan jag verkligen rekommendera denna bok, den är ett fint komplement till rollspelet Nordiska Väsen. Det är en otroligt välskriven bok, att de har lyckats få ner så mycket från en podcast till en kampanj som faktiskt fungerar är häpnadsväckande!  Sagan om berget som försvann ger en fin, mysig och lite kuslig skildring av det mytiska Norden. 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here