Sverige har än så länge klarat sig från fenomenet ”swatting”, men i Seattle, USA, har problemet blivit så vanligt att polisen gått ut med varningar – och uppmanar streamers att registrera sig som ”inte terrorister” för skydda sig, skriver The Sun.

”Swatting” är ett fenomen som blivit ett riktigt problem i vissa delar av USA. Det går ut på att någon ringer till polisen och falskeligen påstår att de exempelvis hålls som gisslan på någons adress.

Tanken är att polisens insatsstyrka (swat team – därav namnet) ska storma in på adressen. Offren för dessa så kallade ”pranks” är ofta onlinespelare eller andra livestreamare. Förra året dödades exempelvis en 28-årig man i Wichita av polisen, efter att en motspelare i Call of Duty utsatt honom för swatting.

I amerikanska Seattle har problemet blivit så vanligt att polisen inlett en kampanj för att motverka det. Till exempel har de gått ut med en video som visar de farliga – och potentiellt dödliga – följderna av sådana ”skämt”.

I kampanjen ingår även att informera allmänheten om hur de kan skydda sig mot ”swatting”.

Medborgare som är oroliga för att falla offer för denna typ av brott uppmanas att registrera en onlineprofil som larmcentralen har tillgång till. Tanken är att larmcentralen, när ett misstänkt swatting-samtal kommer in, ska kolla upp den berörda adressen i ett för ändamålet avsett program.

Polisen väntar inte in denna information innan de rycker ut, men på vägen till platsen ska de hinna bli mer informerade om adressen ger utslag i programmet. Därigenom ska de vid ankomst vara förberedda på att larmet kan vara falskt, innan de stormar in.

– Det handlar inte så mycket om hur ofta de där incidenterna inträffar – de är sällsynta – men konsekvenserna kan vara dödliga. För de individer som utsätts för den här typen av trakasserier är det lätt att känna sig hjälplös, säger JJ Feore på Seattle Online Broadcasters Associations.

FBI beräknar att cirka 400 fall av ”swatting” inträffar i USA varje år.


MER LÄSNING:

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here