Sonys presskonferens på E3 var konstig. Riktigt konstig. Det hela inleddes med att en herre spelade banjo på scenen innan vi fick se lite en längre snutt av The Last of Us 2. Detta följdes i sin tur av en ”paus” där Sony flyttade sin publik till ett annat utrymme. Medan vi som tittade på streamen väntade fick vi lyssna på Playstation-nissar prata om lite olika spel, men ingenting enormt eller jätteintressant. När publiken blivit flyttad får vi därefter lyssna på en snubbe spela en flöjt i några minuter till. Vi är nu över 30 minuter in i visningen och showen kan äntligen börja på riktigt. What. The. Fuck.

Det är väl fine att Sony försöker göra något annorlunda och lite mysigt för personerna som är på plats, men som en stream var den här inledningen en katastrof. Faktum är att den här starten på showen hade kunnat döda hela spektaklet. Jag tror på riktigt att många kommer att titta tillbaka på den här konferensen som fruktansvärt dålig mycket på grund av hur dålig den här inledningen faktiskt var. Vilket är synd för när de väl drog igång på riktigt så fanns det en del trevliga saker att se som än en gång visar varför Sonys exklusiva studios är krafter att hålla ett öga på.

Inledningen saknade all form av flyt och tog död på allt momentum innan det ens hade tagit fart. Det hela avslutades även aningen abrupt och kändes som att det aldrig riktigt återhämtade sig efter den knasigt upplagda starten. Vem det än var som tyckte det var en bra idé att flytta publiken direkt i början och sedan ta en paus – gör inte om det, snälla. Det kan ha varit jag som var grinig att det var så fruktansvärt tidigt på morgonen, men jösses vilken jäkla knasshow.

Hur som helst drog det till sist igång och Sony fokuserade på många av sina redan utannonserade spel och gjorde som de brukar göra att visa spel efter spel i ett snabbare tempo. Vad som visades såg dessutom väldigt lovande ut. Det finns fortfarande en del frågetecken kring vissa av titlarna, men det blev i slutänden en visning med riktigt starka sådana. Så låt oss snacka om vad som visades.

 

The Last of Us 2

När vi lyssnat på spelets kompositör Gustavo Santaolalla spela en väldigt vacker melodi på sin banjo (lite av en kontrast till tidigare års bombastiska orkestrar) så fick vi äntligen se det första gameplayet från The Last of Us 2. Inte helt oväntat så ser det i vanlig ordning skitsnyggt ut. Naughty Dogs öga för detaljer och otroliga förmåga att skapa visuellt vackra spel skiner här starkare än någonsin. De har även återigen överträffat sig själva när det kommer till den cinematiska presentationen.

Vi inledde trailern med att se en äldre Ellie från det första spelet på en fest tillsammans med vad vi kan anta är hennes partner. It is cute as fuck. I en värld som den i The Last of Us kan vi däremot inte ha söta tillfällen allt för länge och vi slungas snart in i en kavalkad av brutalitet och blod. Precis som i det första spelet så ser våldet aldrig ”roligt” ut i min mening. Det presenteras på ett hårt och äckligt vis som nästan får en att må dåligt.

Lyckligtvis återvänder vi snart till tryggheten på den där festen tillsammans med Ellie och hennes partner. Värt att nämna är att här presenteras vi även med lite schysst HBTQ-representation. Alltid trevligt att se en huvudkaraktär som får ta plats på det viset och bidra med lite intersektionell representation. Inte minst är det härligt att se eftersom jag vet om att massvis med gnälliga bebisar kommer att klaga på hur det är ”påtvingat” och annat skitsnack. Jag är glad att spelindustrin lämnar dem bakom sig, och jag njuter av deras tårar.

New Game+ kommer till God of War

Inte den största av nyheter direkt, men under väntan på att Sony skulle skyffla över sin publik till den riktiga showen (vad fan sysslade ni med Sony?!) så fick vi reda på att det kritikerrosade God of War till Playstation 4 inom en snar framtid kommer att få ett New Game+ på fansens efterfrågan.

Detta nya spelläge kommer att låta dig starta ett nytt äventyr med många av de uppgraderingar du redan låst upp efter att du klarat spelets huvudstory. Detta innefattar exempelvis förmågor, rustningar, talismaner o.s.v. Nyckelföremål som låter dig komma genom specifika dörrar och andra hinder kommer däremot självklart att vara låsta till du kommit till specifika punkter i storyn. Svårighetsgraden kommer även att ökas.

Det finns ännu inget datum för den här uppdateringen än, men den kommer att komma till spelet som en gratis patch. Så om du har funderat på att starta om spelet från början så kanske det kan vara värt att vänta ett litet tag till.

Black Ops 3 är nu gratis på Playstation Plus

Alla som prenumererar på Sonys betaltjänst för onlinespelande, Playstation Plus, kommer den här månaden att få lite extra godsaker. Under konferensen avslöjades det att Call of Duty: Black Ops 3 kommer att läggas till som ytterligare ett gratis spel för de som betalar för prenumerationstjänsten den här månaden. Så det är väl trevligt för den som vill skjuta lite antar jag.

Ghost of Tsushima ser fantastiskt ut

När alla sötnosar flyttats till den slutgiltiga scenen för presskonferensen (återigen vad fan?) så visades det allra första gameplayet upp för Sucker Punch kommande spel – Ghost of Tsushima. Och det ser helt fantastiskt ut. Trailern talar väl egentligen för sig själv, men den här gången har nog Sucker Punch överträffat sig själva.

Spelet visades upp i en väldigt cinematisk trailer som visade upp den vackra öppna världen, lite schysst action och scener som såg direkt slitna ur valfri samurajrulle. En scen som speciellt stack ut var den då vår hjälte utmanas av en kvinnlig samuraj under ett träd. De röda löven flyger i vinden och täcker marken. En scen som nästan fick mig att tappa hakan ärligt talat.

Det sades däremot inte mycket annat om spelet under presentationen och det finns dessvärre inte ännu ett släppdatum. Förhoppningsvis får vi veta mer snart, men tills dess är detta utan tvekan en ny titel att hålla ett öga på.

Mer Kingdom Hearts 3!

Jag är en Kingdom Hearts-tönt. Jag älskar serien trots att den är knasig och stundtals helt jävla galen. Vi har under E3 det här året sett samma trailer två gånger, men lyckligtvis gav Sony oss en liten extra titt på spelet med lite helt nytt material. Vi har väntat nu i över tio år på den här uppföljaren, och äntligen är målet i sikte. Ursäkta mig medan jag skriker in i en kudde över hur uppspelt jag är.

Den här gången fick vi se Sora och hans polare Kalle och Långben återvända till en av de skummare världarna från de tidigare spelen – Pirates of the Carribbean. Square Enix och teamet bakom Kingdom Hearts 3 fortsätter att förvåna och överraska med sina trailers. Vi får här se lite traditionella strider, men även ett stridssystem för skepp! Det ser helt sinnessjukt ut och jag älskar det! Som inte det var nog så får vi en glimt av hur mycket större och varierade världarna kommer att vara den här gången då vi ser Sora dyka under vattnet för att sedan sömlöst flyga upp i luften, greppa tag i en fiende och använda den som ett luftskepp. Alltså vad fan händer?!

Kingdom Hearts 3 är förstås även groteskt snyggt och detaljerat. Serien har alltid varit duktig på att presentera Disney-världarna i en stil som håller än idag om du går tillbaka till PS2-klassikerna. 3:an ser inte ut att vara ett undantag. Det ser helt otroligt ut. Att se nyare Disney-filmer som Tangled och Frozen representeras här i sådan hög kvalité säger mig att väntan kanske var värd ändå. Spelet släpps för övrigt den 29:e januari. Väntan är snart över allihop.

Remaken av Resident Evil 2 visades upp

Den utlovade remaken av Resident Evil 2 visades upp i all sin ära. Det såg först ut att vara en mussimulator, men den tanken dödade Capcom väldigt snabbt. Det ser hur som helst ut att vara en schysst remake än så länge, men det finns fortfarande stora frågetecken. Jag skulle exempelvis vilja veta hur det faktiskt spelas, för jag är personligen väldigt sugen på lite klassiska tank-kontroller igen!

Vi lär däremot inte behöva vänta länge på att få mer information då spelet släpps den 25:e januari 2019. Januari och februari nästa år ser mer och mer ut att bli riktigt stora månader för spel, så gör er redo på att offra plånboken till de kapitalistiska krafterna.

Remedy-utvecklade Control kommer till Playstation 4

Under konferensen visade Remedy upp sitt nyaste spel, Control. Remedy har sedan tidigare utvecklat en hel del Xbox-exklusiva titlar såsom Quantum Break och Alan Wake, så att se dem ta plats på Sonys scen var säkert en glad överraskning för många.

Trailern som visades för detta nya spel är aningen svår att beskriva dock då den i enlighet med studions tidigare spel innehåller en del skruvade futuristiska scener som böjer på verkligheten. Enligt spelets pressmeddelande så spelar du däremot som Jesse Faden som jobbar på en hemlig agentur i New York. Faden kommer att ställas mot ett verklighetsfrämmande hot som tvingar henne att använda sina övernaturliga krafter i en rad olika mystiska platser. Det säger inte särskilt mycket, men det låter väl intressant?

Death Stranding återvänder med gameplay

Kojima Productions första spel frånkopplade Konami återvände det här året till scenen och vi fick för första gången se gameplay för detta mystiska spel. Jag har fortfarande ingen jävla aning om vad det handlar om eller vad exakt det är man gör i spelet, men det ser ut som att Norman Reedus kommer att behöva bära asmycket saker på sin rygg. Nice. Det ser om ingenting annat fruktansvärt intressant ut, och jag vill återigen bara veta mer.

Vi ser Norman Reedus bära på så många olika saker. Stora paket, små paket, flera små paket som han har rullandes efter sig på vagnar. Jag undrar vad mer den pojken kommer att få bära när spelet väl släpps. Spännande. Skämt åsido så verkar det av trailern att avgöra som att huvudkaraktären är någon form av budbärare i en värld full av osynliga monster som bara vissa individer kan se. Det ser fränt ut.

De har verkligen lyckats att skapa någonting här som känns obehagligt på många olika plan utan att egentligen göra särskilt mycket. Det finns en hel del oroväckande bildspråk i den här visningen som bara får mig att känna mig illa till mods. Jag vill helst inte se Norman Reedus slita loss en av sina tånaglar igen, jag hatar sånt.

Trover Saves the Universe

Badkarsmannen som alltid är i sitt badkar var snäll nog att visa oss Squanch Games kommande 3D-plattformsspel Trover Saves the Universe. Det är ett spel skapat av folket bakom Rick and Morty. Vad mer kan man säga egentligen? Justin Roiland sitter och gör sin grej och den visuella stilen är mer eller mindre Rick and Morty. Gillar du den skiten så kommer du förmodligen att gilla det här också.

Det kommer att släppas någon gång.

Nioh 2 utannonserades

Tecmo Koei utannonserade Team Ninjas nästa projekt – Nioh 2. Det visades inget gameplay så det finns egentligen inte jättemycket att säga. Det är en uppföljare på det Dark Souls-doftande Nioh som släpptes för ett par år sedan. En del tyckte om det, och andra tyckte mindre om det. I slutänden var det ett spel. Det kommer förmodligen att dröja lite innan vi får mer information, men nu vet ni i alla fall.

Spider-Man knyter ihop säcken

Insomniac arbetar som de flesta säkert vet på ett nytt Spider-Man-spel som kommer att släppas exklusivt på Playstation 4 i slutet av det här året. En ny gameplay trailer visades upp där vi fick se Spidey slåss mot ett gäng av sina klassiska ärkefiender såsom Scorpion och Electro. Det ser riktigt imponerande ut och på förhand som det där Spider-Man-spelet som fansen har väntat på.

Vi fick inte se jättemycket av den öppna världen under visningen, men Sony gav oss en glimt även av det i slutet av showen. Insomniac är otroliga på det här med att göra underhållande sätt att ta sig från punkt A till B i sådana här spel och Spider-Man verkar inte vara ett undantag. Det ser fenomenalt ut och jag ser fram emot att resa genom den här världen. Jag är optimistisk om ingenting annat.

Avslutningsvis vill jag prata om Dreams

Så en del av er som tittade på presskonferensen missade det säkert, men mellan varje spel som visades så var det små visuella vinjetter som dök upp. Karaktärer som gjorde lite knasiga saker och såg söta ut. Det var faktiskt från ett spel. Ja, jag vet, svårt att veta vad det egentligen var, eller hur? Det här spelet heter Dreams och är LittleBigPlanet- och Tearaway-utvecklarna Media Molecules nästa spel.

Under eftershowen fick Dreams lite tid att skina, men tog aldrig någon avsevärt stor plats. Det tycker jag är fruktansvärt synd. Dreams är likt andra Media Molecule-spel en skaparmotor som låter dig som spelare skapa egna spel eller till och med små filmer. Du skulpterar karaktärer, objekt och världar och får dem sedan att agera och bete sig på sätt som du vill. Tydligen ska du kunna skapa en rad olika genrer med mer frihet än vad du någonsin haft i studions spel. Det här är spännande enligt mig.

Jag vet att många missat det här spelet, men jag föreslår verkligen att ni tar er en titt på spelet i rörelse och vad som har skapats i det. Media Molecule har under ett bra tag visat upp spelet själva i livestreams, men Sony verkar inte riktigt lägga lika mycket energi på att faktiskt visa det med någon form av titel. Lite sorgligt enligt mig.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here