P L U G G E D  I N 

Kallas det nya initiativet från Microsoft. Den nya Xbox Adaptive Controller gör spel tillgänglig för personer med ett brett utbud av funktionshinder. Dan Bertholomey ligger bakom förslaget efter att han vaknat på sjukhus i Juni 2010. På grund av en motorcykelolycka kunde Bertholomeys inte längre syssla med sin favorithobby att spela.

Där började alltså tanken bakom den nya kontrollen. Bertholomey tankar och idéer har nu blivit verklighet.

“I GET TO REDESIGN MY CONTROLLER EVERY DAY AND GET TO CHOOSE HOW I WANT TO PLAY. FOR ME, THAT’S THE GREATEST THING EVER.”Ny spelkontroll skapad för funktionshindrade 1

 

 

Xbox Adaptive Controller blev namnet på den nya kontrollen. Historien går tillbaka till 2014, när en Microsoft-ingenjör skrollade genom Twitter och märkte ett foto av en anpassad spelkontroll som var skapad av Warfighter Engaged, en ideell organisation som ger spelutrustning till skadade veterinärer.

Ny spelkontroll skapad för funktionshindrade 2
SOLOMON ROMNEY, TESTER XBOX ADAPTIVE CONTROLLER I COPILOT MODE.

Efter 2014 tog initiativet ytterligare fart vid Microsofts 2016 hackathon. Insatser hos Microsoft för att öka mångfalden och inkludering i spel influerades efter att initiativet Gaming for Everyone lanserades 2015. Målet var då att engagera ett bredare utbud av Xbox-spelare och göra det möjligt för dem att ansluta sig till likasinnade och liknande skickliga spelare. Xbox-plattformen uppgraderades för att stödja tillgänglighetsfunktioner som slutna bildskärmar, högkontrast användargränssnitt och möjligheten att omforma kontrollerknapparna.

Läs gärna mer på Xbox hemsida

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here